Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Zbog loše HOK-ove evidencije doprinos plaćaju i novi obrtnici

20. Ožujak 2017.

Novootvorenim obrtima koji su prvi put upisani u Obrtni registar nakon 1. listopada 2015. Hrvatska obrtnička komora (HOK) za prvu će godinu otpisati komorski doprinos. HOK zaduži novoga obrtnika za doprinos i odmah na temelju svoje Odluke o obveznom komorskom doprinosu za jedinstveni sustav organiziranosti obrta to zaduženje otpiše. No nekoliko novih obrtnika javilo se da HOK ne poštuje vlastitu odluku.

Malo smo istražili da vidimo u čemu je problem. Sudeći prema pismu koje im je HOK poslao, novi obrtnici trebali bi platiti komorski doprinos kvartalno 228 kuna. To znači da je ukupni godišnji komorski doprinos 912 kuna, a unatoč tome što u tom pismu i Komora citira svoju odluku, ipak novim obrtnicima u pismu šalje i otplatni plan koji se mora poštovati.

Zbunjeni obrtnici

To je zbunilo nove obrtnike. U HOK-u kažu da se komorski doprinos ne zadužuje mjesečno, nego za određeni kvartal zbog internih informatičkih procedura u Poreznoj upravi. U PU-u dodaju da obavljaju poslove utvrđivanja, evidentiranja i naplate tog doprinosa temeljem sklopljenog ugovora s HOK-om te na osnovu dogovorenih informatičkih procedura između ta dva tijela.

Novi su obrtnici u prvoj godini oslobođeni komorskog doprinosa. No u HOK-u ne znaju je li možda netko od njih već zatvorio obrt, zato moraju čekati da im to jave područne službe.

- Zaduženje komorskog doprinosa evidentira se temeljem podataka koje dostavlja HOK. Otpis provedenog zaduženja evidentira se također temeljem podataka koje dostavi HOK − poručuju iz PU-a. Dakle, sad se malo nazire u čemu je problem jer PU dobiva podatke od HOK-a, međutim, HOK nema podatke o tome ispunjava li novi obrtnik pretpostavke da bude oslobođen prvu godinu od komorskog doprinosa. Naime, u HOK-u kažu da svojim područnim obrtničkim komorama (POK-ovi) dostavljaju popise novih obrtnika kojima bi POK-ovi trebali otpisati zaduženje komorskog doprinosa. Zašto se sad u sve to uvlače i POK-ovi, u HOK-u objašnjavaju: - Procedura je tako propisana jer se komorski doprinos otpisuje novim obrtima koji prvi put ulaze u Obrtni registar. No ne otpisuje se onima koji su primjerice otvorili obrt 2008. i zatvorili 2009. i zbog toga je potrebna kontrola POK-ova - poručuju iz HOK-a.

Neki ne žele platiti

Drugim riječima, HOK kao centrala nema podatke je li netko već otvorio i u međuvremenu zatvorio obrt, pa mora čekati da mu njegovi POK-ovi pošalju tu informaciju. A dok se to ne dogodi, novi obrtnici moraju plaćati komorski doprinos koji će im, kada HOK dobije tu informaciju, biti refundiran, ili ako obrtnik želi, već uplaćeni doprinos može ostati kao predujam za sljedeću godinu kada bude morao plaćati doprinos.

Dva su obrtnika odlučila da neće plaćati komorski doprinos unatoč pismu iz HOK-a jer smatraju da na to imaju pravo. Ne znam što bih im rekao, ali možda su zaista u pravu jer HOK prilikom upisa novih obrtnika u Registar nije napomenuo da se zbog procedura mora ipak platiti doprinos koji će im biti refundiran. Osim toga, nije jasno kako to da HOK nema podatke o tome je li netko već otvarao i zatvarao obrt pa mora pitati svoje područne komore, što je besmisleno. Zato bi u HOK-u trebali srediti svoju evidenciju ili barem kod upisa u Registar obavijestiti obrtnike o tome da moraju ipak platiti doprinos koji će im biti vraćen, a ne da zbog toga plaćaju oni koji to ne bi trebali.

Dobre reakcije

U prošloj ‘Pravdi‘ pisali smo o problemu ulaska komunalnih poduzeća u područja u kojima konkuriraju obrtima. Hrvatska obrtnička komora zbog toga je podnijela Ustavnom sudu na ocjenu ustanovnosti Zakon o komunalnom gospodarstvu. Inače ne ističem podršku svome pisanju koju tu i tamo dobijem, ali ovom se prilikom moram zahvaliti na neočekivano mnogo poziva upravo obrtnika koji su mi se zahvalili za to što sam obradio taj problem. Drago mi je da su obrtnici zadovoljni pisanjem Lidera, a vjerojatno i HOK (mada pretpostavljam da neće biti zadovoljni ovom Pravdom), ali u Lideru bismo bili sretniji kada bi ono imalo efekta. Zbog toga apeliram na Vladu da ne čeka odluku Ustavnog suda, nego da sa zainteresiranima (HOK-om, ali i s HGK i HUP-om) pronađe rješenje kojim će se spomenuti zakon popraviti.

24. travanj 2024 23:56