Aktualno
StoryEditor

Pravda za sve: Zdravko Marić može kazniti trgovce zbog Linićevih naljepnica

13. Veljača 2017.

Slijedi priča koja je više upozorenje trgovcima i drugima koji moraju istaknuti naljepnicu na kojoj piše da prodavač mora izdati račun, a kupac ga uzeti. Čuo sam za nju u jednom neformalnom razgovoru, a u toj je priči trgovac imao prastaru naljepnicu na blagajni. Inspektor mu je navodno rekao da ona više ne vrijedi jer se Zakon o fikalizaciji u prometu gotovinom nekoliko puta mijenjao i da je u skladu s tim svaki put mijenjana i naljepnica, iako joj je sadržaj ostao isti. Drugim riječima, iako je sadržaj ostao isti, trgovac se tretirao kao da uopće nije imao naljepnicu.

Trgovca nisam osobno upoznao niti s njim razgovarao; ta mi je situacija ispričana u jednom neformalnom razgovoru, ali me je zaintrigirala. Zato sam poslao pitanja u Poreznu upravu na koja su mi odgovorili činjenicom da je Zakon o fiskalizaciji donesen 2012., a stupio je na snagu 2013. i, za divno čudo, nije mijenjan sve do dolaska Plenkovićeve vlade, kada se potkraj prošle godine pristupilo poreznoj reformi. Nevjerojatno, ali istinito!

Sretan kraj

Očito je u pitanju bila zaista prastara naljepnica, nalijepljena još prije fiskalizacije, a tadašnji je ministar financija Slavko Linić nakon donošenja Zakona o fiskalizaciji potpisao i pravilnik kojim se uređuje oblik i dizajn novih naljepnica. Očito je da trgovac koji je počeo poslovati u skladu s novim Zakonom o fiskalizaciji nije pročitao pravilnik, pa je ostavio staru naljepnicu vjerujući da i dalje upozorava kupce da postoji obveza izdavanja računa.

Očito je da trgovac koji je počeo poslovati u skladu s novim Zakonom o fiskalizaciji nije pročitao pravilnik, pa je ostavio staru naljepnicu vjerujući da i dalje upozorava kupce da postoji obveza izdavanja računa.

No kako kaže priča, inspektori su mu rekli da on praktično nema naljepnicu jer je ona koju je potpisao Linić bila drukčija. Ako nema naljepnicu, može ga se kazniti, a u Poreznoj upravi kažu da je prema spomenutom zakonu (članak 35.) propisana novčana kazna u iznosu od 20 tisuća do 500 tisuća kuna za pravnu osobu, odnosno od pet tisuća do 300 tisuća kuna za fizičku osobu obrtnika ili fizičku osobu koja obavlja drugu samostalnu djelatnost. Također, od tisuću do 50 tisuća kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Zvuči zastrašujuće, pogotovo kad je u pitanju taj benigni prekršaj. No kako mi je ispričano, priča ima sretan kraj jer inspektor nije kaznio trgovca, samo ga je upozorio da čini prekršaj i da bi mogao platiti kaznu zbog toga. Inspektor je vjerojatno pretpostavio da neznatan broj malih trgovaca zna da treba promijeniti staru naljepnicu nakon 2013., pogotovo u manjim mjestima.

Oprez svima

Sve ovo pišemo kako bismo upozorili male trgovce da su od 1. siječnja stupile na snagu izmjene Zakona o fiskalizaciji. To znači da će biti promjena i u Pravilniku o fiskalizaciji u prometu gotovinom iz 2012. (koji jer također na snagu stupio 2013.), a kako nam poručuju iz Porezne uprave, na tim se promjenama već radi.

Za sada se ne zna hoće li se mijenjati oblik, dizajn ili nešto drugo, možda čak i sadržaj naljepnice, mada ne vidim smisla da se tu bilo što mijenja, ali trgovci moraju pratiti što taj pravilnik donosi.

Za sada se ne zna hoće li se mijenjati oblik, dizajn ili nešto drugo, možda čak i sadržaj naljepnice, mada ne vidim smisla da se tu bilo što mijenja, ali trgovci moraju pratiti što taj pravilnik donosi. Trgovac iz ove priče imao je sreću pa je naletio na blagog inspektora koji je vjerojatno smatrao da je to banalan prekršaj, pa nije htio maltretirati čovjeka. No iskustvo nas uči da ima i onih koji samo čekaju neku priliku da pokažu svoju nadmoć u odnosu na poduzetnike, iako (a to često napominjem) vjerujem da su takvi inspektori u manjini. Zato, trgovci, obrtnici... pitajte s vremena na vrijeme je li promijenjena naljepnica.

23. travanj 2024 23:36