Aktualno
StoryEditor

Pravi muškarci se brinu za svoje zdravlje: Bez obzira kakav brk voliš, obavi pregled!

17. Studeni 2023.
movember kampanjafoto Mvproductions - Stock.adobe.com

Movember ili brkati studeni pokrenut je radi podizanja svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca, poput raka prostate i raka testisa, ali i kako bi se osvjestilo pitanje psihičkog tj. mentalnog zdravlja kojemu muškarci i dalje nedovoljno pridaju važnosti.

Pitanju zdravlja i preventivnim pregledima i dalje puno veću pažnju pridaju žene nego muškarci. I dok se raku prostate i raku testisa još donekle, ali i dalje nedovoljno, pridaje ozbiljnosti, oko psihičkog zdravlja muškaraca i dalje postoji velika stigma. Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni od žena potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, naročito kod pojave psihičkih teškoća. Muškarci teže komuniciraju o emocionalnom i mentalnom zdravlju, između ostalog i zbog neizrečenog očekivanja kako pravi muškarci takve probleme jednostavno nemaju. A brojke tome ne idu u prilog.

Od raka prostate u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2800 osoba te se uglavnom radi o muškarcima starijima od 60 godina. S druge strane rak testisa češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće prije 50-te godine života. O ovim i sličnim muškim problemima nije uobičajeno previše govoriti te se stoga muškarci često susreću s diskriminacijama i nerealnim očekivanjima zbog kojih nerijetko odlučuju ne potražiti pomoć na vrijeme. A svijet bez muškaraca uistinu ne bi bio isti. Oni gase požare, riješavaju zločine, spašavaju živote, a ujedno su i odlični kuhari, frizeri i umjetnici, angažirani roditelji i požrtvovani partneri. Imaju pregršt talenata i (ne)otkrivenih sposobnosti.

Kako bi na ovome svijetu muškarci mogli što duže raditi sve ono u čemu su najbolji potrebna je pravilna i redovita briga o njihovom zdravlju tj. redoviti odlasci na preventivne preglede koji će pravovremeno dijagnosticirati oboljenja. Ovakvi pregledi naročito su važni po pitanju raka prostate gdje nema ranih simptoma oboljenja.

A kako bi zdravstveni pregledi bili što dostupniji, uz što manje čekanja, dobro je imati dodatno zdravstveno osiguranje i partnera od povjerenja koji će cijeli proces maksimalno olakšati. Merkur osiguranje, kroz svoje health4me Premium, dodatno zdravstveno osiguranje, svojim klijentima omogućuje viši stupanj zdravstvene zaštite, prilagođen njihovim individualnim potrebama i željama. Ovisno o odabranom paketu, s limitima od 300 do 2.000 eura, klijentima su pokriveni troškovi specijalističkih pregleda, dijagnostičkih obrada, laboratorijskih pretraga, fizikalne terapije, malih operacija te drugog liječničkog mišljenja i kućne njege. Merkurovim klijentima na raspolaganju su najbolji specijalisti i medicinske ustanova u Hrvatskoj i svijetu, a svoje zdravstvene probleme rješavaju brzo, bez gužvi i čekanja. A kako bi bi sve pogodnosti dodatnog zdravstvenog osiguranja bile još dostupnije, Merkur osiguranje, u razdoblju od 1.11. do 30.11.2023. odobrava 15% popusta na dodatno zdravstveno osiguranje health4me Premium program u 1. godini osiguranja.

Već dugo nije dovoljno voditi brigu o svom zdravlju samo u slučaju oboljenja, nego različitim proaktivnim metodama smanjiti mogućnost da do oboljenja uopće dođe. Preventivni pregledi mogu uvelike poboljšati kvalitetu života, spriječiti mnoga oboljenja te smanjiti troškove skupih liječenja. Stoga je potrebno, u sklopu Movember kampanje, osvjestiti da pravi muškarci nisu oni koji nemaju probleme nego oni koji svoje probleme pravovremeno riješavaju. Pravi muškarci se brinu za svoje zdravlje, ne samo za brkove.

23. travanj 2024 06:30