Aktualno
StoryEditor

Pravna klinika ‘Pro bono‘: Osječki studenti prava dobrodošla su pomoć građanima i tvrtkama

09. Veljača 2017.

Studenti Pravnog fakulteta u Osijeku prije nekoliko mjeseci udružili su snage s profesorom doc. dr. sc. Zvonimirom Jelinićem i pokrenuli Pravnu kliniku Osijek ‘Pro bono‘ za pružanje besplatne pravne pomoći građanima. Natječaj za upis prve generacije kliničara toliko je zainteresirao osječke studente da su ga ubrzo morali obustaviti. To je iznenadilo pokretače projekta jer, kako kažu, studenti u sklopu studija imaju mnogo obveza, ali shvatili su da je uzrok ttolike pomame to što je praktični rad na pravnim fakultetima prilično zapostavljen.

Prvi pravni savjet

Klinika je uključena u fakultetski nastavni plan i program. Zasad u njezinu radu sudjeluje 41 student, a tijekom veljače bit će raspisan nov natječaj pa će i drugi studenti dobiti priliku suočiti se sa stvarnim pravnim problemima i pokušati  ih riješiti. Klinika pruža primarnu pravnu pomoć građanima koji se ne snalaze u pravnom sustavu i nemaju novca za odlazak odvjetniku. Studenti ne mogu zastupati građane, ali itekako su dobrodošla pomoć jer im daju pravne informacije i upućuju ih na mjerodavnu ustanovu.

Klinika pruža primarnu pravnu pomoć građanima koji se ne snalaze u pravnom sustavu i nemaju novca za odlazak odvjetniku.

– Želimo od Pravne klinike napraviti centar u kojem će studenti Pravnog fakulteta u Osijeku stjecati praktične vještine. Međutim, to je naš sekundarni cilj. Primarni je razviti model pružanja besplatne pravne pomoći koji će građanima lošeg imovnog stanja, kojih je mnogo, pomoći da ostvare svoja prava i obveze. Iako nisu završili studij prava, studenti imaju kapaciteta i znanja pomoći građanima u potrebi. Volontiraju uz a superviziju i osim što mnogo toga mogu naučiti suočavajući se sa stvarnim problemima i osobama, razvijaju osjećaj odgovornosti prema društvu u kojemu žive i studiraju – smatra profesor Jelinić, ističući da je projekt poduprlo i Veleposlanstvo SAD-a jer su klinike dio upravo američke tradicije.

>>>App Start Contest: Počinje lov na prestižnu nagradu za najbolje studentske aplikacije

Uz osječku pokrenute su terenske klinike u Orahovici, općinama Bilje i Kneževi Vingradi, a u planu je proširenje na ostale općine u Slavoniji i Baranji jer im se građani već obraćaju s takvim zahtjevima.

Pokrenute i terenske klinike

– Zahvaljujući promicanju Klinike i uključivanju jedinica lokalne samouprave u ostvarivanje njezinih aktivnosti  broj osoba koje nam se javljaju stalno raste. Do sada smo primili 34 predmeta i građani polako prepoznaju našu kvalitetu – objašnjava student treće godine prava Milenko Knežević koji se uključio u projekt jer smatra da će stjecanjem novih iskustava i primjenjujući znanje u stvarnim situacijama izbrusiti pravničko umijeće. Građani imaju sve više povjerenja u Kliniku, što potvrđuje i to da su na početku problemi uglavnom bili građanske prirode, a sada, kažu, uočavaju porast broja obiteljskih i upravnih predmeta; imali su čak i jedan kazneni. – Vladavina prava nedostižan je ideal ako ne osiguramo da svaka osoba bez obzira na materijalni status ima pristup pravnoj pomoći – zaključio je profesor Jelinić.

26. travanj 2024 21:46