Aktualno
StoryEditor

Predsjednica na 15. obljetnici HZŽ: Županije su uspješnije u privlačenju EU sredstava od države

18. Svibanj 2018.

Svečana, 15. obljetnica Hrvatske zajednice županija (HZŽ), koja se danas održava u Hrvatskom Saboru, okupila je hrvatski politički vrh - ministre, župane i ostale predstavnike lokalne vlasti, na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Predsjednica je na skupu istaknula ulogu i važnost lokalnih zajednica za ukupan razvoj države.

– Ove godine, osim HZŽ-a koji slavi 15. godina postojanja, obilježavamo i 25 godina županijskog ustroja. Osnutkom županija razvile su se osobnosti pojedinih krajeva. Nekadašnji Županijski dom imao je zadaću raspravljati o ustrojstvu i načinu rada državnih tijela, razvio je povijesni duh hrvatskog regionalizma i bio je korektiv nacionalnih vlasti. Danas su županije dodatno ojačane projektima u svim područjima života. Župani s mnogo entuzijazma, optimizma i uz mnoge napore privlače investicije, nastoje zadržati radna mjesta i mlado stanovništvo, rješavaju infrastrukturne probleme i podižu standard lokalnog stanovništva – izjavila je Grabar Kitarović.

>>> Istarska i Šibensko-kninska županija bilježe sjajne rezultate u 2017.

Naglasila je da pri tom da županije postižu puno bolje rezultate u privlačenju sredstava EU od središnje države i puno su svjesnije demografskih problema.

– Sve Vlade su formalno najavljivale decentralizaciju, dok je ova Vlada napravila konkretan korak u reformi porezne politike, ali na tome treba dodatno raditi kroz novi zakonski okvir. Potrebna je još veća fiskalna decentralizacija. Spustimo na lokalnu razinu sve državne ovlasti koje možemo, a da ne ugrozimo nacionalne interese – istaknula je predsjednica.

Skupu su se obratili i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog Sabora, ističući da je kohezijska politika za Hrvatsku jedna od trenutno najvažnijih, Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, koji je istaknuo da Vlada poduzima sve da decentralizira sustav, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU koja kaže da županije imaju trenutno tri puta više projekata nego dostupnih sredstava iz EU fondova te Lovro Kuščević, ministar uprave, pozivajući županije da se čim više uključe u projekte prekogranične suradnje.

Zlatko Komadina župan Primorsko-goranske županije i prvi predsjednik HZŽ-a izjavio je kako bi volio da županije imaju na raspolaganju više financijskih sredstava te da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih zemalja u Europi.

>>> Čavrak: Sve naše regije su gospodarski anemične i nedovoljno koriste svoje razvojne potencijale

- Vrijeme je da se upravljanje EU fondovima prepusti lokalnim vlastima – zaključio je Komadina.

Goran Pauk, predsjednik HZŽ-a, u uvodnom govoru istaknuo je da Vlada u županima napokon vidi partnere te da je HZŽ uključila u kreiranje bitnih nacionalnih dokumenata.

- Četiri radne skupine sudjeluju u formiranju zakona i dobar dio naših sugestija za vrijeme ove Vlade je prihvaćeno. Stvari su se doista počele mijenjati, ispunjavamo zadaću medijatora između građana i izvršne vlasti – zaključio je Pauk.

19. travanj 2024 13:42