21. veljača 2018.

Predsjednica neće potpisati imenovanje Blažekovića za generalnog konzula u NY

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće potpisati imenovanje Borisa Blažekovića (HNS) za generalnog konzula u New Yorku, rekao je izvor s Pantovčaka pošto se u javnosti podigla bura zbog njegovih političkih komentara na društvenim mrežama i nakon negativne reakcije hrvatske zajednice na najavu imenovanja. MVEP u srijedu nije imao komentara na taj slučaj.

"Zahtjev nije došao, a ako dođe nećemo ga potpisati", navode u Uredu predsjednice te dodaju da su prošli tjedan o tome izvijestili i premijera Andreja Plenkovića.

Blažekovića je na dužnost generalnog konzula, u sklopu dogovora koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a, nominirala vlada, a pozitivno mišljenje dao je i saborski Odbor za vanjsku politiku, no bez potpisa predsjednice on ne može biti imenovan.

>>> Predsjednica: Agrokor je iscrpio Vladu, svi se bavimo gašenjem požara

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije htjelo u srijedu komentirati taj slučaj.

Nakon najave da će Blažeković, član HDZ-ova koalicijskog partnera HNS-a i dugogodišnji voditelj saborskog izaslanstva u parlamentarnoj skupštini NATO-a, biti imenovan za konzula u New Yorku mediji su izvukli njegove negativne komentare o predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim biračima. Blažeković nije niti pohvalno govorio o aktualnoj hrvatskoj predsjednici i premijeru dok je bio u oporbi. On se opravdavao da je to pisao kao političar dok još nije znao da će postati konzul.

Kritičari mu zamjeraju i to što nema završen fakultet već samo srednju prometnu školu. Po pisanju medija, vijest o Blažekovićevu mogućem imenovanju loše je odjeknula i među pripadnicima hrvatske zajednice u New Yorku.