Aktualno
StoryEditor

Predsjednica: Nema više vremena, treba nam konkretan akcijski plan

17. Travanj 2018.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović započela je u utorak ujutro svoj trodnevni boravak u Šibensko-kninskoj županiji govorom koji se ponovno osvrnuo na nedjelotvornost hrvatske Vlade u sprječavanju iseljavanja, provođenja politike decentralizacije i omogućavanja normalnog života za blokirane.

>>> Demografija i iseljavanje: Predsjednica ‘proglasila izvanredno stanje‘

- Kao i cijela Hrvatska i ova županija bilježi rast, ali to nije dosta. Mladi nam odlaze iz Hrvatske, a kad sam rekla da smo u izvanrednom demografskom stanju rekli su da pretjerujem. Vlada je zbog Agrokora pokrenula izvanredne mjere i to treba pohvaliti, ali iz Hrvatske je prošle godine iselilo 80.000 ljudi (od toga 40.000 u Njemačku). Zar to nisu izvanedne mjere? Nema se više vremena. Treba nam konkretan akcijski plan i zato pozivam i Sabor i Vladu da se posvete ovom pitanju, kazala je predsjednica na šibenskom Trgu Pavla Šubića.

Uz problem decentralizacije, apostrofirala je i podizanje standarda hrvatskih građana i rješavanje njihovih egzistencijalnih pitanja.

- Također, treba se posvetiti i decentralizaciji jer nije isto živjeti u Zagrebu i Kijevu. Trebaju nam veće plaće i standard, a tu država mora napraviti svoje. Kad govorimo o dostojanstvenom životu treba spomenuti i 300.000 blokiranih građana i krajnje je vrijeme za novi ovršni zakon. Problemi nisu mali, ali optimistična sam i vjerujem da ih možemo riješiti. Treba nam odlučnosti i moramo staviti fokus konačno na razvoj i egzistencijalna pitanja. Naša država pruža brojne mogućnosti, a naša je odgovornost da ih iskoristimo, zaključila je predsjednica.

>>> Predsjednica: Građanima je najbitnije kako će preživjeti

Danas joj je u planu radni sastanak u Gradskoj vijećnici sa županom Goranom Paukom, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima i općinskom načelnicima s ovog područja. Susrest će se potom s biskupom mons. Tomislavom Rogićem te s episkopom dalmatinskim Nikodimom Kosovićem. Protokolom je predviđen i razgovor  s predstavnicima srpske nacionalne manjine te s predstavnicima Udruga hrvatskih branitelja.

23. travanj 2024 16:35