15. studeni 2017.

Predsjednica RH: Nije da Hrvatska nazaduje koliko je problem da nas drugi prestižu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je izjavila kako bi bilo neodgovorno već sada, na polovici mandata, razmišljati o idućem predsjedničkom mandatu te izrazila nezadovoljstvo jer su njezine posljednje izjave protumačene kao pokušaj kritiziranja Vlade i pozicioniranja u političkom prostoru jer, ističe, za stanje u državi odgovorni su svi pomalo, uključujući i nju.

Upitana na marginama konferencije "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija", hoće li tražiti potporu HDZ-a za drugi mandat, predsjednica je ponovila da je tek na polovici svoga mandata te da je usredotočena na dužnost.

- Mislim da bi bilo neodgovorno u ovom trenutku razmišljati o drugom mandatu. Jer, uvijek ponavljam, državnici rade za sljedeće generacije, a političari za sljedeće izbore. Puno je još posla preda mnom kao predsjednice Republike, a o drugom mandatu ćemo razgovarati eventualno kada za to dođe vrijeme, rekla je.

Osvrnula se, nakon novinarske konstatacije da je u posljednje vrijeme kritična prema Vladi, na tumačenja njezina dva govora koji su izazvali bojne reakcije – onaj u Opatiji na savjetovanju hrvatskih ekonomista kada je ustvrdila da Hrvatska stoji na mjestu te govora na Danu Vukovarsko-srijemske županije kada je kazala da je u pogledu demografije u Hrvatskoj "izvanredno stanje".

- Nezadovoljna sam činjenicom da se to interpretira kao pokušaj kritiziranja ili pozicioniranja u političkom prostoru. Jer tome nije tako. Ja jednostavno želim da se pokrene konstruktivna rasprava u kojoj će i Vlada i oporba i svi mi davati konstruktivne prijedloge za rješavanje problema, poručila je.

>>>Demografija i iseljavanje: Predsjednica ‘proglasila’ izvanredno stanje

U pogledu istupa u Opatiji, kazala je kako je i u govoru rekla da daje "presjek stanja u posljednjih 25 godina, za koje ne može biti odgovorna jedna vlada, pogotovo ne ona koja je na vlasti tek godinu dana".

- Dakle, odgovorni smo svi pomalo. U to uključujem i sebe jer sam bila ministrica vanjskih poslova u jednoj od prethodnih vlada. Nismo činili dovoljno. Nije da Hrvatska nazaduje koliko je problem da nas drugi prestižu. Dakle, da očito koriste snažnije reforme i bolje prakse. I mislim da se treba ugledati u to iskustvo i da treba nastaviti dalje raditi, ustvrdila je.

U pogledu ocjene o "izvanrednom stanju" kad je riječ o demografskoj slici Hrvatske, kazala je da je tu ocjenu tijekom godine izrekla već tri puta te da je iznijela podatke koje nitko od stručnjaka nije doveo u pitanje.

- Oni stoje. Ja sam naglasila da nitko nije odgovoran za zatečeno stanje, ali smo svi odgovorni za stanje koje ostavimo na kraju mandata. I zbog toga držim da nema vremena za čekanje, već da jednostavno moramo početi snažnije raditi na tim reformama kojima treba dati pravi sadržaj i smisao, dodala je.

Novinari su je pitali i je li razgovarala s premijerom Andrejom Plenkovićem nakon što je nedavno kazala da razmišlja o tome da predloži sazivanje zajedničke sjednice Vlade na temu problema demografije, kao i sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na temu stanja u koncernu Agrokor. Predsjednica smatra da je iznimno bitno da se oba pitanja rasprave.

- Ne bih o detaljima, svakako treba razgovarati, ja na želim nikome ništa nametati, ali mislim da je iznimno bitno da se rasprave ta dva pitanja, kazala je.

>>>Jurčić: Predsjednica ekonomsku politiku sagleda puno objektivnije od premijera

Smatra da su mjere (izmjene Zakona o doplatku za djecu, povećanje broja vrtića) koje je predstavila ministrica Nada Murganić "dobar početak", ali kaže da postoji još širok raspon mjera.

- Čestitam ministrici, dosta bih je pohvalila. Naravno, ne mogu se mjere donijeti preko noći, one su i dugoročni program, ali svakako trebamo požuriti rad na tome. I mislim da je upravo proširenje te rasprave - ne samo na članove Vijeća (za demografsku revitalizaciju) pri Vladi, već općenito na demografe, mlade, poduzetnike, zato što demografija ovisi o nizu čimbenika - u interesu svakoga i da doista o tome moramo puno detaljnije razgovarati i podijeliti iskustva, kazala je.

Upitana za ocjenu stanja u pravosuđu, a u kontekstu uhićenja sutkinje Trgovačkog suda od sumnjom da je pogodovala u stečajnim postupcima, predsjednica je kazala "kako obeshrabruje činjenica da vidimo da ima korupcije u pravosuđu".

- Nažalost, ima je i drugdje u državnoj upravi. I držim da je jedan od temeljnih preduvjeta za rješavanje korupcije u Hrvatskoj uvođenje kompletnog e-sustava koji će omogućiti da se zorno prati što je tko radio, kada, koliko je i koji predmet stajao i kod koga, ustvrdila je.