Aktualno
StoryEditor

Predsjednica u Gudovcu: Poljoprivredna proizvodnja prepolovljena zbog loše agrarne politike

06. Travanj 2018.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u Gudovcu otvorila trodnevni 21. Proljetni međunarodni sajam s 500 izlagača iz Hrvatske i 10 stranih zemalja, s kojega je pozvala na sveobuhvatnu agrarnu reformu jer je od osamostaljenja Hrvatske do danas, upozorila je, poljoprivredna proizvodnja prepolovljena iako je u nju uloženo 40 milijardi kuna.

 Rezultat je to, istaknula je predsjednica, višegodišnje loše agrarne politike u kojoj se nije znalo što se želi proizvoditi i za koga se želi proizvoditi.

>>>Tolušić: Uz novih 500 milijuna eura učinci se moraju vidjeti kroz iduću godinu ili dvije

 Ipak, pohvalila je poticajne mjere i zakonske izmjene Ministarstva poljoprivrede, kao i veću dostupnost EU fondova te brži protok novca iz tih fondova.

Tolušić: Od svibnja za poljoprivrednike krediti s kamatom od 0,5 do 1,5 posto

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je kako će od svibnja poljoprivrednicima biti dostupni krediti s mnogo povoljnijom kamatom koja će se kretati od 0,5 do 1,5 posto, dok će za mljekare biti čak i niža te iznositi tek 0,1 posto, i to zahvaljujući EU fondovima.

Kazao je kako je lani u poljoprivredu uloženo 500 milijuna eura iz EU fondova, a da će jednako toliko biti uloženo ove i iduće godine te da se rezultati moraju vidjeti.

>>>Tolušić: Raspisuje se 30-ak natječaja za projekte ruralnog razvoja, osigurano 3,7 milijardi kuna

- Proizvođači i prodavači poljoprivredne mehanizacije bilježe veliki porast prodaje zadnjih godinu dana, višestruko veći nego u 2016., neki i za 50 posto, što samo govori da novci iz europskih fondova dolaze u našu poljoprivredu i da to ne kupuju drugi nego naši poljoprivrednici, kazao je Tolušić.

Napominjući kako se prvi rezultati dotoka tog novca vide u mehanizaciji, Tolušić kaže da slijedi i gradnja farmi, staklenika, plastenika, trajnih nasada. I to ide svojim tijekom, ali naravno sporije nego kupnja mehanizacije, s čijom su prodajom prodavači jako zadovoljni, dodao je.

Primjena Zakona o nepoštenoj trgovačkog praksi

Ističe i da se poljoprivredna mehanizacija može kupovati i preko zadruga i preko proizvođačkih organizacija, što može smanjiti troškove.

- Ali naši kriteriji nisu takvi da dajemo novce za mehanizaciju bilo koju i bilo kakvu, nego tu postoje određena  ograničenja s obzirom na to koliko netko zemlje obrađuje. Netko tko obrađuje oko deset hektara zemlje ne može dobiti traktor od oko 250 ‘konja‘. To apsolutno nije u skladu s propozicijama i tu smo se ograničili. Ali pozivam poljoprivrednike, pogotovo manje, da se udruže jer zajednički sigurno mogu imati bolji nastup na tržištu, biti efikasniji i ekonomičniji i tako budu efikasniji, poručio je Tolušić.

>>>Od subote puna primjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Na upit o primjeni Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, podsjetio je zakon u potpunosti stupio na snagu stupio 1. travnja te najavio da će uskoro krenuti kontrole Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kod velikih trgovaca i otkupljivača.

- Bit ćemo blagonakloni prvih tjedan-dva, možemo upozoravati, ali očekujem da se zakon primjenjuje, rekao je ministar poljoprivrede.

Podsjetio je i da se taj zakon morao donijeti jer je bilo puno nepoštenih trgovačkih praksi u tom lancu i najviše su stradavali naši proizvođači.

- I nitko se o njima nije brinuo, a sada kada se brine to opet nekome smeta, ali to nije naš problem, dodao je.

Na jesen prvi natječaji

Smatra da neće biti problema ni u provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu te da ne stoje komentari seljačkih udruga da će provedba biti vrlo kompleksna zbog velike administracije.

- Seljačke udruge ne provode taj zakon, provode ga općine, rekao je Tolušić, koji očekuje da općine i gradovi prve programe raspolaganja zemljištem dostave za oko mjesec dana, a na jesen očekuje i prve natječaje i raspodjelu zemljišta po "novim, poštenim i korektnim kriterijima".

>>>Poduzetnici, poljoprivrednici, edukatori.., dostupno je gotovo 10,1 milijardi kuna iz EU fondova

Na pitanje je li Vlada u krizi s obzirom i na razmimoilaženja u vladajućoj koaliciji oko voditelja Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, Tolušić je kratko odgovorio: "Ne vidim nikakvih problema u Vladi niti koaliciji".

Direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac kazao je kako je ovogodišnji sajam povećan za 1.200 četvornih metara izložbene površine, na kojoj će biti predstavljena najnovija dostignuća u poljoprivrednoj mehanizaciji. Ukupna izložbena površina tako se povećala na 166 tisuća četvornih metara.

U sklopu sajma, treću godinu zaredom održava se "Drvni svijet", sajam opreme i strojeva za šumarstvo i obradu drveta. Kao i svake godine, organizirana su i brojna specijalizirana predavanja s aktualnim temama i stručnim predavačima.

12. travanj 2024 14:27