Aktualno
StoryEditor

Predsjednica upozorila na potrebu ‘fiskalne i funkcionalne‘ decentralizacije po uzoru na Poljsku

15. Siječanj 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u ponedjeljak u Iloku na potrebu decentralizacije, kako fiskalne tako i funkcionalne, rekavši kako joj se čini da je za Hrvatsku u tom smislu možda najbolji poljski model u kojem je decentralizacija obavljena s države na vojvodstva.

- Poljska je tom decentralizacijom postigla puno veće uspjehe. Mi, u odnosu na početno razdoblje jesmo uspjeli postići dobro iskorištavanje sredstava iz EU fondova ali to je još daleko od zadovoljavajućeg, rekla je predsjednica u izjavi novinarima nakon posjeta Osnovnoj školi Ilok u kojoj je bila nazočna priredbi učenika, a i obišla je i nekoliko razreda.

>>>Grabar-Kitarović: Dijalog treba voditi ‘tihom diplomacijom’; Pahor: Presudu potrebno implementirati

Ocijenila je kako još uvijek nismo niti blizu onoj iskorištenosti sredstava iz EU fondova koja bi trebala biti u Hrvatskoj, kao državi koja se toliko dugo pripremala za članstvo u EU  te je izrazila uvjerenje kako su velikim dijelom tomu uzrok veliki probleme u birokraciji i administraciji .

- Upravo je Ministarstvo regionalnog razvoja jedno od prvih ministarstava koje bi se trebalo decentralizirati i  funkcionirati ne samo u Zagrebu, nego osnažiti svoju nazočnost i na terenu, navela je predsjednica te istaknula da se zdušno zalaže za decentralizaciju, i fiskalnu i funkcionalnu, ali i isto tako i za decentralizaciju u smislu davanja veće pozornosti svim našim krajevima.

>>>Navala na slikovnicu o istospolnim obiteljima – svih 500 primjeraka unaprijed rezervirano

U kratkom obraćanju učenicima Osnovne škole Ilok, poručila im je da uče jer su oni budućnost Iloka.

- Svemu što sam u životu postigla dugujem mami i tati, ali i svojim učiteljicama i učiteljima, školi, trudu i učenju, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović pozvavši učenika da ostanu u Iloku i Hrvatskoj. Prije dolaska  u školu, predsjednica Grabar-Kitarović se u gradskoj upravi susrela s gradonačelnicom Iloka Marinom Budimir s kojom je razgovarala o gospodarskoj obnovi Iloka.

U poslijepodnevnim satima predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović upriličit će u iločkom Gradskom muzeju prijem u povodu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

27. travanj 2024 03:46