Korona i biznis
28. ožujak 2018.

Predsjednica uputila notu premijeru: Krajnje je vrijeme da se riješi pitanje blokiranih

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojoj ga poziva da primi predstavnike udruge Blokirani kako bi se pridonijelo rješenju problema više od 300.000 blokiranih građana čije nevolje pogađaju brojne obitelji i što se negativno odražava na demografsko stanje Hrvatske. Njezino pismo, koje je objavio Večernji list, prenosimo u cijelosti.

>>>‘Blokirani’ upoznali Grabar-Kitarović s ključnim problemom, predložili svoja rješenja

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Problem blokada računa i ovrha hrvatskih državljana već je više godina jedan od najvećih u Republici Hrvatskoj. Riječ je o više od tristo tisuća blokiranih, s vrlo teškim posljedicama za brojne obitelji, što se vrlo negativno odražava i na naše demografsko stanje, koje se iz dana u dan pogoršava, uz ostalo i zbog toga što mnogi hrvatski državljani rješenje blokada i ovrha svojih računa vide u odlasku iz Hrvatske. Unatoč tomu, cjelovito rješenje neprestance se odgađa.

Na težinu toga problema upozoravam od početka svojega mandata. Kako bih pomogla nalaženju odgovarajućih rješenja, organizirala sam, uz ostalo, 19. lipnja 2017. zajedno s Udrugom ‘Blokirani‘ okrugli stol ‘Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran‘, a 7. ožujka o. g. primila sam predstavnike Udruge te istoga dana ministru pravosuđa gospodinu Draženu Bošnjakoviću predala prijedlog mjera koji mi je predstavljen.

>>>Bošnjaković: Nacrt novog Ovršnog zakona ušao u intenzivniju, dinamičniju fazu

Ponovno mi se jučer, 26. ožujka o. g., obratila Udruga ‘Blokirani‘ dopisom koji je potpisao glavni tajnik gospodin Mario Strinavić, kako bi izrazili veliko nezadovoljstvo zbog šutnje Ministarstva pravosuđa. Naime u kontaktu s državnim tajnikom gospodinom Josipom Salapićem, voditeljem Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Ovršnog zakona, obaviješteni su da njihov prijedlog još nije zaprimljen, pa se samim tim i ne razmatra. Isto tako, izrazito su nezadovoljni najavljenim prijedlogom Vlade o ‘prisilnom stečaju‘, koji bi po službenoj dužnosti provodila FINA nad dužnicima s dugom do 20.000 kn, a kojim se predviđa i prisilna ovrha nekretnina.

Udruga ‘Blokirani‘ u istom dopisu još jednom izražava uvjerenje da se rješenje problema opstruira na razne načine, uz ostalo spregom struktura unutar državne administracije i financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja, samo kako bi se što dulje financijski iscrpljivalo dužnike.

Zbog nezadovoljstva dosadašnjim tijekom i načinom pripreme novog Ovršnog zakona predstavnici Udruge izašli su iz Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Ovršnog zakona.

>>>Vidović: Socijalna pravda u RH je tek želja, svaka peta osoba je u riziku od siromaštva

Danas sam ministru pravosuđa gospodinu Draženu Bošnjakoviću ponovno uputila spomenuti prijedlog mjera što ih je načinila Udruga ‘Blokirani‘. Ujedno predlažem da se Udrugu ‘Blokiram‘ ponovno uključi u Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Ovršnog zakona.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, držim kako je krajnje vrijeme da se rješenju tog problema, koji ima vrlo velike socijalne, demografske, zdravstvene i druge posljedice na brojne naše građane, a, u dogledno vrijeme, može imati i nezanemarive političke posljedice, s krajnjom ozbiljnošću posveti najveća moguća pozornost. U tome smislu, uvjerena sam da bi Vaš prijam predstavnika Udruge ‘Blokirani‘ bitno pridonio rješenju tog velikog društvenog problema."