Aktualno
StoryEditor

Predsjednik dubrovačkih taksista: Postali smo grad taksija, čini se da nema kraja ludilu koje raste!

24. Lipanj 2019.

Turistička sezona je otvorena. Dubrovnik ponovno grca pod navalom turista, a gorućim problemima - nepreglednim bankomatima na Stradunu (sada ih je 20-ak) i navali kruzera, pridružuje se još jedan - prekobrojni taksiji.

Glavni gradski prilaz povijesnoj jezgri unutar zidina doslovno je zakrčen taksijima čiji je broj nakon liberalizacije pripadajućeg tržišta narastao s približno njih 400 na oko dvije tisuće, piše Deutsche Welle.

Predsjednik dubrovačkog Udruženja obrtnika autotaksi prijevoznika Miše Miloslavić objašnjava kako nisu kruzeri sami po sebi problem, koliko je loša organiziranost njihovih posjeta. Ali, po njegovu mišljenju, novi veliki problem Dubrovnika jesu prekobrojni taksiji, otkako je tamo dopušteno poslovanje Uberu i drugim sličnim servisima.

- Općenito, previše ima prometa u ovom gradu, sad pogotovo. Dok kruzeri donose prihod i nama vozačima, kao i restoranima, suvenirnicama, spomeničkim cjelinama poput zidina. Jest da ostanu kratko, ali se stalno izmjenjuju. Samo, njihovom posjetom treba netko upravljati, još rasteretiti grad od štetnog pritiska pa će sve biti bolje. S druge strane, u Dubrovniku se najbolje vidi da je vlada gadno pogriješila dopuštajući ovakvu navalu nazovi-taksista. Postali smo grad taksija, čini se da nema kraja ludilu koje raste! Ipak bi trebalo biti da onaj tko upravlja gradom, upravlja i prometom u njemu. Ovo je premalen grad da bi ga se tako zapustilo - kaže Miloslavić za Deutsche Welle.

Iz ureda dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića poručuju kako je dosad već postignuta bolja koordinacija i distribucija vremena ukrcaja i iskrcaja putnika s kruzera. Dodaju kako su dogodine planirana još bolja pravila i rasporedi, te manje gužve, a u strateškom planu uprave je i potpuna zabrana sidrenja većih plovila ispred otoka Lokrum. Također, primjeri uništenja kulturnih dobara ugradnjom bankomata potaknuli su Frankovića da predloži Gradskom vijeću, uz odobrenje Ministarstva kulture RH, da svaki novi bankomat u Starom gradu mora ishoditi dozvolu nadležnog Konzervatorskog odjela.

26. travanj 2024 10:47