Aktualno
StoryEditor

Predsjednik HOK-a zatražio zabranu Ubera

30. Lipanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Povodom 165. godišnjice organiziranog obrtništva u Hrvatskoj, na već tradicionalnim Danima Hrvatske obrtničke komore u Westinu, predsjednik te strukovne organizacije Dragutin Ranogajec govoreći generalno o stanju u obrtništvu dao je bezrezervnu podršku hrvatskim taksistima i od prisutnih predstavnika Vlade zatražio da se hitno zabrani rad Ubera.

- HOK se ne protivi razvoju konkurencije, ali je protiv nelegalnog poslovanja. Upućujem podršku taksistima, a od nadležnih tražim zabranu korištenja aplikacije Uber, dok se ne stvore zakonski okrivi za njihovo poslovanje, rekao je okupljenima Ranogajec.

>>> Ranogajec: Nonsens je da imamo 230.000 nezaposlenih, a tražimo uvoz radne snage

Predsjednik HOK-a pozdravio je napore Vlade u ukidanju parafiskalnih i fiskalnih nameta, ali je istaknuo kako se u Hrvatskoj i dalje, u tišini, gase obrti. Kritizirao je povećanje stope PDV-a ugostiteljima.

- Primjedbe HOK-a na selektivno povećanje stope poreza na ugostiteljstvo, što je direktan udar na njih i negativno će se odraziti na rezultate poslovanja, Vlada nije prihvatila, rekao je Ranogajec.

Na svečanosti održanoj u hotelu Westin u Zagrebu, ministrica gospodarstva Martina Dalić, uručila je nagrade najboljoj učenici strukovne škole, najboljoj školi i mentorici. Nagradu "Šegrt Hlapić" primila je najbolja učenica Laura Maslač, koja pohađa Srednju strukovnu školu u Vinkovcima. Strukovna škola Đurđevac najbolja je u Hrvatskoj, a mentoricom godine proglašena je Višnja Loparić, frizerka i obrtnica iz Lobora.

>>> Zagreb odobrio rekordan broj novih potpora obrtnicima

- Kvalitetno obrazovanja i ostati u Hrvatskoj, to je ono što želimo. Samozapošljavanje i zapošljavanje mladih važne su vrijednosti koje promovira HOK. Ekonomska politika Vlade usmjerena je na sve izvore gospodarskog rasta, pa tako i na obrtištvo, koje predstavlja najžilaviji dio gospodarstva, rekla je Dalić.

Ujedno je najavila izmjene postojećeg Zakona o strukovnom obrazovanju ili donošenje potpuno novog, koji bi stvorio preduvjete za dualno obrazovanje.

Tijekom svečanosti, HOK je promovirao 1148 novih majstora, a uručena su i priznanja Plaketa"Zlatne ruke" istaknutim obrtnicima, Milenku Benjaku, Milanu Došenu, Lenki Kirioskoj, Nenadu Šepaku i Frederiki Unger.

19. travanj 2024 07:27