Aktualno
StoryEditor

Predsjednik irske vlade pozdravio liberalizaciju pobačaja

26. Svibanj 2018.

Premoćna pobjeda zagovornika liberalizacije pobačaja na referendumu u Irskoj predstavlja kulminaciju "tihe revolucije" u zemlji, kazao je u subotu premijer Leo Varadkar.

"Javnost se izjasnila. Čini se da je rezultat uvelike u korist ukidanja osmog amandmana, ustavne zabrane pobačaja", kazao je konzervativni premijer novinarima u Dublinu.

>>>Irska u petak odlučuje o pravu na pobačaj

"Ovo čemu svjedočimo je kulminacija tihe revolucije koja se u Irskoj odvija posljednjih nekoliko desetljeća", dodao je Varadkar.

Ranije je glavna skupina koja se protivila liberalizaciji pobačaja u Irskoj priznala da je uvjerljivo izgubila na referendumu.

Irci su "odmjerili sve argumente za i protiv i stvar je prevagnula na jednu stranu. Naravno da bih više volio da su se odlučili za drugu", rekao je John McGuirk, komunikacijski direktor kampanje "Save the 8th".

>>>Irski premijer podržao pravo na pobačaj

Irska je na putu da liberalizira jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju na svijetu nakon što su izlazne ankete ukazale na premoćnu pobjedu zagovornika liberalizacije na referendumu.

Irski građani su se izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.  Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

"Za mene je to jedno veliko ‘da‘", napisao je na Twitteru Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.

>>>Takeda Pharmaceutical kupio irski Shire u najvećoj inozemnoj akviziciji u japanskoj povijesti

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

25. travanj 2024 03:25