Aktualno
StoryEditor

Predsjednik slovenskog AVK-a odbija optužbe vlade oko slučaja Agrokor

27. Travanj 2018.

Predsjednik slovenske agencije za tržišno natjecanje (AVK) Andrej Matvoz neutemeljenim je ocijenio optužbe slovenske vlade, koja je u četvrtak zatražila njegovo razrješenje zato što, među ostalim, nije reagirao na promjenu  vlasničkih odnosa u Mercatoru nakon što je u Hrvatskoj donesen lex Agrokor.

"Upozoravam da postupak vlade treba shvatiti vrlo ozbiljno i da se radi o nedopustivim pritiscima koji ugrožavaju samostalnost i nezavisnost agencije", kazao je Matovz u razgovoru za mariborski list "Večer".

Najavio je i da će o svemu, nakon što se službeno obavijesti o zaključku vlade, obavijestiti Europsku komisiju i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

>>>Slovenci smjenjuju direktora agencije za tržišno natjecanje uslijed nestručnosti u slučaju Agrokor

Matovz smatra da su prigovori vlade o njegovoj nekompetentnosti i neaktivnosti neopravdani i neutemeljeni, a dovodi u pitanje potez vlade premijera Mire Cerara koja je pri kraju mandata i obavlja samo tekuće poslove.

Prijedlog za Matvozovu smjenu dao je ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, koji je kao neposredan razlog za to naveo i njegovu navodnu neaktivnost nakon što je u Hrvatskoj donesen lex Agrokor. To je, smatra Počivalšek, trebalo analizirati s obzirom na promjenu koncentracije vlasništva i veći utjecaj na poslovanje slovenskog Mercatora koji je njime dobila hrvatska Vlada.

Počivalšek je za ljubljanski list "Dnevnik" rekao da bi Agrokor na sljedećoj skupštini dioničara Mercatora mogao ostati bez glasačkih prava te kako bi se moglo dogoditi da se svi zaključci skupštine, nakon što je stupio na snagu lex Agrokor, proglase nevaljanima.

>>>Sud odbacio žalbu, imovina Agrokora u Sloveniji više nije zaštićena od ovrhe

"Dnevnik" prenosi i kako su iz Agrokora, od kojega su zatražili komentar, rekli kako su uvjereni da takva mogućnost ne postoji.

Kako su naveli u izjavi za slovenski list, imenovanje izvanredne uprave je poseban postupak insolventnosti koji ne utječe na vlasničku strukturu, a upravljanje koncernom Agrokorom preneseno je na izvanrednog povjerenika kojega je imenovao sud.

"Kontrolu povjerenikova rada provode vjerovnici preko vjerovničkog vijeća i trgovačkog suda, a Republika Hrvatska, osim što predlaže izvanrednog povjerenika, u tom postupku nema nikakve nadležnosti", priopćili su iz Agrokora.

>>>Londonski sud odlučio da nema prepreka za Todorićevo izručenje

Istaknuti slovenski pravnik Miha Juhat, kojega za stručna mišljenja često konzultira vlada, izjavio je za "Dnevnik" da su u predmetnom sporu važna dva pitanja - može li se država prilikom koncentracije vlasništva tretirati kao gospodarski subjekt te je li neka mjera, kao što je lex Agrokor, privremene prirode i donesena radi provedbe restrukturiranja ili je pak riječ o trajnoj mjeri, što je bitno da se može proglasiti koncentracija vlasništva.

U ovom su slučaju moguće različite interpretacije te ne bih mogao predvidjeti kako bi se vodstvo regulatorne agencije za tržišno natjecanje odlučilo da je slučaj lex Agrokor i njegovo djelovanje na Mercator uzelo u razmatranje, rekao je.

O tome može li se Mercator zbog lex Agrokor tretirati kao hrvatsko "državno" vlasništvo bilo je riječi i prilikom nedavne rasprave o donošenju posebnog zakona koji bi Sloveniji omogućio da "recipročno" provodi ovrhe nad imovinom "hrvatskih poduzeća" ako hrvatski sudovi nastave donositi odluke na štetu Ljubljanske banke u sporu o tzv. prenesenoj štednji hrvatskih građana u bivšoj Ljubljanskoj banci Zagreb.

>>>Uprave, vlade i regulatori krivi su za gubitke slovenskih banka prema izvješću povjerenstva

O tome je bilo velikih dvojba među političkim strankama pa je takav prijedlog oporbenog prvaka Janeza Janše na kraju odbijen.

Neki su članovi koalicijskih stranaka tim povodom isticali da podupiru "ciljeve" takvog predloženog zakona za zaštitu Ljubljanske banke, ali protumjere na odluke hrvatskih sudova moraju biti "suptilnije" jer i tako mogu postići isti cilj.

24. travanj 2024 13:51