25. listopad 2018.

Predsjednik Uprave Akorda Špoljar: Ne moraš raditi posao koji voliš, već voljeti posao koji radiš

Posebnu nagradu Liderovog Stručnog odbora za poticanje regionalnog razvoja dobio je proizvođač namještaja Akord d.o.o iz Županje za projekt pod nazivom ‘Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovanja tvrtke kroz nabavu novih strojeva i programskih rješenja‘. Zahvaljujući toj investiciji, tvrtka je ove godine nadmašila iznos od milijun kuna izvoza i povećala broj zaposlenika za 25 posto, a uspjela je i unaprijediti poslovni proces.

- Velika je čast i zadovoljstvo dobiti Posebnu nagradu Stručnog odbora za poticanje regionalnog razvoja   - Special Lider Invest 2018. Naše poduzeće je regionalno pozicionirano. Kako se nalazimo na krajnjem istoku Hrvatske, suočeni smo sa mnogim izazovima i problemima. Kupce pronalazimo sami, a veću ekspanziju koči problem pronalaska kvalificirane radne snage – kaže nam Mario Špoljar, direktor Akorda.

Tvrtka Akord 2016. godine počela je nabavljati strojeve i implementirati programska rješenja kako bi povećala konkurentnost, produktivnost i količinu izvoza te potpisala ugovore za dobivanje bespovratnih sredstava s Ministarstvom poduzetništva i obrta te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Tom investicijom doprinijeli su povećanju proizvodnog kapaciteta postojeće poslovne jedinice za proizvodnju namještaja po mjeri od pločastih materijala i ubrzavanju postojećih poslovnih procesa.

Projektom je planirano da će tvrtka do kraja 2019. godine u odnosu na podatke iz 2014. godine: povećati kvalitetu vlastitih proizvoda i usluga, povećati prihod od prodaje za minimalno 39 posto, sačuvati postojeća radna mjesta, otvoriti dva nova radna mjesta, povećati produktivnosti za minimalno 10 posto, te ostvariti prihod od izvoza u vrijednosti od minimalno 500.000 kuna u 2019. godini.

Od nula kuna izvoza u 2016. već su iduće godine došli nadomak prvom eksportnom milijunu. Ove godine očekuju da će im prihod od izvoza iznositi više od milijun kuna, odnosno 13 posto ukupnog prihoda, a pritom su zaposlili i petero novih radnika.

Čini se da su ih dobri rezultati ponukali da investiraju i dalje. Ove su godine pokrenuli nekoliko novih ulaganja kojima planiraju podići kvalitetu izrade namještaja.

- Ove godine započeli smo nekoliko novih ulaganja: korisnici smo potpore male vrijednosti Ministarstva poljoprivrede koju smo iskoristili za kupovinu novog stroja koji će podići kvalitetu izrade namještaja po mjeri, i trenutno provodimo usavršavanje radnika za rad na CNC strojevima, koje je sufinancirano od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Kroz sustav e-fondovi poslali smo natječajnu dokumentaciju za WWW Vaučeri za MPS-ove, te čekamo odluku o dodjeli sredstava – kaže Špoljar.

Osim toga, istaknuo je i kako Akord posjeduje toplanu na ekološki prihvatljiv otpad iz proizvodnje koju koriste kako bi grijali proizvodnu halu, izložbeni salon, trgovinu i uredske prostore. A nove kupce nadaju se privući sudjelovanjem na sajmovima.

- Kako bismo proširili asortiman i privukli nove kupce, ove godine sudjelujemo kao izlagač na sajmu namještaja i dizajna interijera "Design district" u Rovinju. Na sajmu izlažemo novi proizvod koji je u cijelosti vlastiti dizajn, a namijenjen je opremanju apartmana i uređenju soba u minihotelima i urbanim vilama u turizmu. Naš posao zahtjeva stalnu prilagodbu tržištu i željama i potrebama kupaca. Ali, nama to nije problem jer se vodimo poslovicom: "Ne moraš raditi posao koji voliš, već voljeti posao koji radiš!"

Tvrtka Akord d.o.o. primarno se bavi proizvodnjom i prodajom namještaja. Pored proizvodnje namještaja, tvrtka se bavi izradom aluminijskih ograda i komarnika, te prodajom profesionalnog alata. Krajem 2011. godine ista je otvorila prodajno izložbeni salon namještaja te tako zaokružila ponudu sa proizvodnjom. Tvrtka posluje u tuzemstvu i inozemstvu od kojih su neke od zemalja u kojima posluju: Njemačka, Austrija, BiH i Srbija. Početkom rada tvrtka je imala 2 zaposlena, a danas zapošljava ukupno 25 radnika te posluje rentabilno i sa stalnim rastom.