Aktualno
StoryEditor

Predstavljen Mozaik veza, on-line alat za istraživanje veza politički izloženih osoba i prevenciju korupcije

28. Rujan 2018.

Predstavnici GONG-a u petak su predstavili on-line alat Mozaik veza, koji omogućuje pretraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama preko podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti, koji je od petka dostupan na domeni Mozaikveza.hr.

Kako je istaknula izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković, Mozaik veza značajno će olakšati i ubrzati rad svima koji se bave prevencijom korupcije i žele relevantne podatke iz javnih izvora pronaći na jednom mjestu, uključujući istraživačke novinare, aktiviste, programere, znanstvenu zajednicu, kao i zainteresiranu javnost.

- Mozaik veza namijenjen je prvenstveno novinarima. Koliko god mi želimo olakšati posao novinarima, toliko postoje puno jače silnice koje taj posao otežavaju. Ne možemo s ovakvim alatima napraviti pomake koje želimo ako novinari ne mogu odgovorno raditi svoj posao, a to je danas situacija na Hrvatskoj radioteleviziji, rekla je Berković osvrnuvši se na nedavni izvanredni otkaz novinaru i uredniku HTV-a, ujedno i predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoju Zovku.

>>>Parlametar.hr – novi alat za praćenje rada Sabora online

S druge strane, istaknula je kako se on-line alati kao što je Mozaik veza ne mogu razvijati ako tijela javne vlasti ne otvaraju svoje podatke, te je istaknula kako u tome očekuju pomoć novinara, znanstvenika, aktivista, građana i zainteresirane javnosti.

- Svi su nam potrebni da bi pomogli stisnuti tijela javne vlasti da otvore te podatke, rekla je Berković dodavši kako u tome ima velika očekivanja od budućeg povjerenika za informiranje.

Zatvorenost tijela javne vlasti

Voditelj digitalnog tima GONG-a Slaven Rašković kaže da je Mozaik veza on-line alat koji objedinjuje podatke o politički izloženim osoba objavljene u registrima i bazama javne vlasti i tijela kao što su sudski registar, registar udruga, registar neprofitnih organizacija, djelomično i o isplatama iz državne riznice, kao i baze o funkcijama u tijelima javne vlasti i funkcija u političkim strankama, uključivši i imovinske kartice dužnosnika.

Naglasio je da se zbog zatvorenosti tijela javne vlasti, ali i zbog nedovoljnih ljudskih i tehničkih kapaciteta i poslovnih modela nekih tijela koja građanima naplaćuju javne podatke, u Mozaiku veza ne mogu naći svi željeni registri i baze, poput javne nabave, koncesija ili stvarnih vlasnika tvrtki.

>>>IFJ: Hrvati imaju ograničen pristup online informacijama o državnom proračunu

Trenutačno Mozaik veza ima podatke o više od 390.000 fizičkih i oko 280.000 pravnih osoba s više stotina tisuća uspostavljenih veza.

Na predstavljanju Mozaika veza govorio je novinar Indexa Ilko Ćimić, ustvrdivši kako su gotovo svakodnevni primjeri sprečavanja pokušaja novinara u njihovim nastojanjima da dođu do informacija, odnosno da je sasvim "normalno" da se novinarima uskraćuju informacije.

- Svaka aplikacija koja će nam pomoći da se taj posao skrati je dobrodošla. Nadam se da će i građani prepoznati Mozaik vezu kao alat koji može pomoći u pretraživanju korupcije, rekao je Ćimić dodavši kako je najveća percepcija korupcije u pravosuđu i i politici.

Mozaik veza je kao on-line alat razvijen s ukupno 450.000 eura financijske podrške Googlevog Digital News Innovation Funda, National Endowment for Democracy, Europske unije kroz program Europa za građane i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

18. travanj 2024 20:54