Aktualno
StoryEditor

Predstavljen projekt ‘‘Obrazovanjem do posla u turizmu‘‘

21. Lipanj 2018.

Obrazovanjem do posla u turizmu, naziv je projekta koji je u četvrtak predstavljen u karlovačkoj podružnici škole informatike IVORA, a cilj mu je povećati zapošljivost „ranjivih“ dobnih skupina nezaposlenih osoba, mlađih od 25 godina i one s navršene 54 godine života u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti.

Milijana Ivanić, ravnateljica IVORA-e, kazala je da bi obuka s polaznicima, a to je grupa od najmanje 40 kandidata, trebala započeti najesen, nakon odrađivanja svih administrativnih procedura, a troškovi projekta u iznosu od 1.154.051,49 kuna u potpunosti su pokriveni sredstvima iz Socijalnog fonda EU-a. Projekt je vezan uz Ministarstvo turizma, a partneri u njegovoj provedbi su Hrvatski zavod za zapošljavanje- Područni ured Karlovac, te hotelijerske tvrtke Roganac i Baki, gdje će polaznici obuke paralelno sa slušanjem 50 sati teorije u IVORA-i odrađivati i predviđenih 200 sati praktičnog rada.

>>>Potpisano 20 ugovora za lakše zapošljavanje ranjivih skupina u turizmu

- IVORA će u sklopu projekta izraditi četiri nova programa striktno vezana uz poslove u turizmu, s dodatnim vrijednostima što je nešto novo čega još nema na tržištu. Ti će programi biti prilagođeni potrebama i kompetencijama spomenutih ciljanih dobnih skupina za edukaciju, koja bi trebala završiti krajem travnja 2019. godine, kazala je Milijana Ivanić.

Četiri nova nastavna programa, kazala je Maja Brnardić iz IVORA-e, bit će ekvivalent sadržaju, znanju i potrebnim vještinama za zanimanje recepcionera, sobarice, konobara i pomoćnog kuhara, s odgovarajućim dopunama na slične postojeće edukativne programe. To se prvenstveno odnosi na usvajanje digitalnih i motivacijskih kompetencija, bez čega danas u suvremenom hotelijerstvu ne može raditi ni profil zanimanja kao što su sobarice. Povezanost između hotelskih odjela danas je uvjet kvalitetnog hotelijerstva, i to se provodi digitalnim terminalima u komunikaciji sobarica s recepcijom hotela, kazala je Maja Brnardić.

>>>Erste: 50 milijuna eura za financiranje socijalnog poduzetništva

Paralelno s time, u izradi su i programi za nastavnike i mentore koji će sudjelovati u provedbi programa. Po završetku edukacije polaznici će steći diplome o uspješnom završetku programa, a bez obzira što im ta kvalifikacije neće moći biti validirana i upisana u „radne knjižice“ kao službena kvalifikacija, u IVORA-i drže da će te diplome i te kako pridonijeti zapošljivosti osoba koje su usvojile potrebna znanja i vještine za rad u hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

20. travanj 2024 07:14