02. ožujak 2017.

Predstavljen Vodič o izračunu hranjivih vrijednosti za male i srednje poduzetnike

Vodič „Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“ predstavljen je 2. ožujka na HGK-ovoj radionici za prehrambeni sektor, u organizaciji Hrvatske agencije za hranu i Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) te uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede.

„HGK je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede od travnja 2013. godine organizirala niz radionica o primjeni Uredbe 1169/2011 u kojima je sudjelovalo 1300 predstavnika subjekata u poslovanju s hranom, a koji su od prosinca 2014. obvezni označavati pretpakiranu i nepretpakiranu hranu, u skladu s novim zahtjevima propisa o hrani“, rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković, dodajući da su pojedine naše industrije i prije zakonskog roka krenule u navođenje nutritivnih vrijednosti prehrambenih proizvoda. „Pivarska industrija, iako nije obvezna, istaknula ju je na svojim proizvodima, što pokazuje odgovornost proizvođača prema potrošačima“, naglasila je Marković, dodajući da od radionice očekuje da će pomoći tvrtkama u poslovanju, a od Ministarstva poljoprivrede da će izraditi tumačenje malih količina i time olakšati poslovanje.

„Ova je radionica jedna u nizu u dugogodišnjoj zajedničkoj uspješnoj suradnji, a njen je cilj pomoći prehrambenom sektoru ispravno izračunati hranjive vrijednosti prehrambenih proizvoda koje stavljaju na tržište, u čemu je od pomoći Vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane“, napomenula je načelnica Odjela za upravljanje podatcima i prehranu Hrvatske agencije za hranu (HAH) Darja Sokolić te je predstavila rezultate projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a FAO/INFOODS – kompilacije nacionalnih tablica o sastavu hrane.

Nacionalna baza podataka

Projekt je pod slovačkim vodstvom proveden za zemlje istočne Europe i središnje Azije, koje nemaju svoje tablice. „U Hrvatskoj je održan niz radionica u dva od četiri koraka, s podatcima o 100 namirnica, a od prikupljenih podataka očekuje da će to biti početak izrade velike nacionalne baze podataka o sastavu hrane. Ova je radionica završetak toga projekta. Tablica je na provjeri kod FAO-a, a bit će objavljena na stranicama HAH-a i FAO-a kao relevantna baza podataka“, rekla je Sokolić te dodala da je potrebno nastaviti s nadogradnjom nacionalne tablice sustava hrane putem radne grupe HAH-a, u sva četiri koraka.

„Osnovna razlika između računalne baze podataka i tablica o sastavu hrane, bilo u tiskanom, bilo računalnom obliku, jest u tome da baza podataka o sastavu hrane nudi više podataka o hrani, metodama, kvaliteti podataka te prikazu sastava hrane. Postoji rastuća potražnja za računalnom bazom zbog stalnih promjena u zalihama hrane i cijeni te povećanja svjesnosti za prevencije bolesti čime se generiraju zahtjevi za uključivanje novih sastojaka i parametara nove hrane te obvezno označavanje hrane“, kazala je Irena Colić Barić sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, govoreći o podatcima o sastavu hrane (FCD) i bazi podataka o sastavu hrane (FCDbs) te njihovoj primjeni. „Podatci o sastavu hrane u Hrvatskoj objavljivani su u tablicama od 1959. do 1990., a danas nam nedostaje nacionalna računalna baza o sastavu hrane, koju treba razvijati“, ističe Colić Barić.

"Približne vrijednosti"

EuroFIR-ov (European Food Information Resource) Vodič za prehrambeni sektor: Kako izračunati hranjive vrijednosti hrane predstavila je Daniela Čačić Kenjerić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Na temelju stručnosti i znanja EuroFIR-a, predložen je ujednačen postupak izračuna receptom koji je primjenjiv za izračun hranjivih vrijednosti hrane te su u Vodiču prikazani opći koraci za izračun receptom. Vodič je namijenjen proizvođačima i prodavačima hrane, ugostiteljima te drugima zainteresiranim za označavanje hranjivih vrijednosti, a rezultati dobiveni izračunom uvijek se trebaju smatrati približnim vrijednostima. „Proizvođač odgovara za to je li izračun receptom prikladan za označavanje, a preporučuje se, kada god je moguće, odrediti sadržaj hranjivih tvari u namirnici laboratorijskom analizom, kazala je Čačić Kenjerić.

Pristupanjem Hrvatske EU preuzeli smo i Uredbu (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani, kojom je propisan i način označavanja hrane te obvezno navođenje nutritivne deklaracije od 13. prosinca 2016. godine, gotovo za svu hranu. Kako treba izgledati nutritivna deklaracija kao obvezni podatak na hrani, na radionici je objasnila Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede, piše u priopćenju HGK.