Aktualno
StoryEditor

FOTO: Predstavljena knjiga o neuspjehu tranzicije, krivcima za 6 godina depresije

22. Svibanj 2017.

Ratko Bošković, novinar i publicist, u ponedjeljak je javnosti predstavio svoju novu knjigu pod nazivom Slom Hrvatske 2009.: Tko je kriv za 6 godina depresije i izgubljenih 200 tisuća radnih mjesta i 500 milijardi kuna.

Knjiga prati kronologiju tijeka krize u Hrvatskoj i nekoliko pretkriznih godina, donosi statističke podatke te izjave nositelja ekonomske politike i vodećih političara u ključnim trenutcima za hrvatsku ekonomiju od 2009. do 2015.

-Ova knjiga implicitno na neki način predstavlja kritiku, ne samo političkog establishmenta, već i hrvatske ekonomske znanosti. Knjiga ne prikazuje samo povijest, već otvara nova pitanja. Ona je i na neki način pouka te dokaz da tranzicija u Hrvatskoj i drugim zemljama nažalost nije uspjela. Uspjela je s aspekta određenih interesnih skupina, ali ne i s aspekta općeg interesa naroda, rekao je Vladimir Čavrak, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Za Ratka Boškovića kaže da ga njegove knjige izdižu u vrlo vrijednog analitičara, ekonomskog stručnjaka i čovjeka kojemu se može vjerovati kada nešto napiše, te koji ide u dubinu i traži bit nezadovoljavajući se površnim analizama.

Ratko Bošković je knjigu počeo pisati u trenutcima kada se kriza već gasila, te se, kako kaže, dvoumio hoće li tematika zanimati čitatelje, ipak odluci je presudio glavni motiv djela a taj je da kriza ne prođe uzalud, već da se iz nje izvuku pouke.

-Ova knjiga praktički nije ni izašla, a već se dogodio Agrokor gdje vidimo da se gotovo ništa nije naučilo iz sloma 2008./2009. Vidimo kako se jedna financijska kriza preko noći počela pretapati u krizu realne ekonomije, rekao je Bošković.

Knjiga prati i tri studije slučaja kroz poslovne priče iz kojih je vidljiv način na koji kriza funkcionira, a koji su obilježili hrvatsku ekonomiju.

Jedan od njih je slučaj Tomislava Tukića koji je prvi u Hrvatskoj dobio dozvolu za upravljanje investicijskim fondom, drugi je Stipe Gabrić Jambo koji je bio najveći privatni dužnik bankama, a treći je Goranko Fižulić prvi hrvatski poduzetnik koji je na burzi prikupljao kapital.

-Ovo je knjiga koja će ostati kao zabilježba u vremenu i drago mi je da sam sudjelovao u stvaranju ove knjige zato što je netko nešto stvorio svojim poslom. Ratkov posao nije da gradi zgrade, već da piše knjige i on je taj posao napravio odlično, kazao je o autoru knjige Neven Vidaković, profesor na Zagrebačkog Školi ekonomije i managementa.

Ratko Bošković prilikom predstavljanja knjige najveći naglasak stavio je na važnost pronalaženja pouka, te da na zbivanja treba reagirati samokritično i analitično.

24. travanj 2024 22:56