Aktualno
StoryEditor

Predstavljena Strategija prostornog razvoja Hrvatske

09. Ožujak 2018.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Hrvatski zavod za prostorni razvoj predstavili su u Zagrebu Strategiju prostornog razvoja Republike Hrvatske koju je Hrvatski sabor usvojio u listopadu prošle godine.

U ispunjenoj knjižnici HAZU-a Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac rekla je da su vizija i želja socijalni i kulturno napredak, povećanje životnog standarda te da samo koordiniranim radom svih resora moguće je postići taj cilj.

>>>Potpisano sedam ugovora iz EU fondova u vrijednosti 182 milijuna kuna

Inače, mnogo puta je tokom predstavljanja istaknuta važnost suradnje državnih institucija, a ministrica Žalac je istaknula da je od posebne važnosti suradnja njezinog ministarstva i onog ministra Predraga Štromara. Među najvažnijim ciljevima istakla je ujednačeni regionalni razvoj i izradu Nacionalne razvojne strategije 2030. do kraja 2019., a Strategija prostornog razvoja trebala bi postati dio Nacionalne strategije.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar rekao je da je put do izrade Strategije bio dug i nimalo lak napomenuvši kako se u Hrvatskoj moramo brinuti o prostoru. Ovaj dokument nazvao je vrlo važnim kako bismo napravili slijedeće korake ka planiranju prostora.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković rekla je da Strategija donosi smjernice za hrvatski razvoj te da nakon nje slijedi daljnji rad na definiranju iskorištenosti hrvatskog prostora čija je karakteristika, kako je rekla arhitektica Helena Knifić Shaps, jedinstvo različitosti. A kako dalje raditi objasnio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Tihomir Jukić koji je rekao da nakon ovog dokumenta slijedi implementacija, a to znači da se moraju postaviti ciljevi, odrediti mjere i ono što je vrlo važno, također odrediti i vremenski rok u kojem bismo ostvarili naše ciljeve.

19. travanj 2024 18:20