Aktualno
StoryEditor

Predstavnici Svjetske banke u posjetu Slavoniji kako bi utvrdili prepreke rastu

07. Rujan 2017.

Predstavnici Svjetske banke, predvođeni novom voditeljicom Ureda za Hrvatsku i Sloveniju Elisabettom Capannelli tijekom posjeta Slavoniji razgovarat će s lokalnim i državnim dužnosnicima o potencijalima za rast te regije i kako bi stekli bolji uvid u to što se može učiniti kako bi se potaknuo rast i poboljšala konkurentnost Slavonije, priopćeno je u četvrtak iz te banke.

Predstavnici Svjetske banke posjetit će Novu Gradišku, Vinkovce, Osijek i Vukovar, gdje će se sastati s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, predstavnicima županijskih i gradskih vlasti, zavoda za zapošljavanje, regionalnih razvojnih agencija, jedne prehrambene tvrtke, inovativnih malih i srednjih poduzeća, poslovnih inkubatora, sveučilišta, centara za socijalnu skrb i nevladinih organizacija.

>>>Svjetska banka: Troškove za pristup i opskrbu pitkom vodom treba učetverostručiti

Saznanja stečena tijekom posjeta doprinijet će i oblikovanju nove strategije Svjetske banke za Republiku Hrvatsku te utvrđivanju budućeg programa rada, ističu iz Svjetske banke.

U priopćenju se prenosi i izjava nove voditeljice Ureda koja očekuje kako će se tijekom posjeta "upoznati sa strategijama gospodarskog razvitka Slavonije, što uključuje i stjecanje boljeg uvida u pojedinosti Projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, koji je vrijedan 2,5 milijarde eura, a financirat će se sredstvima EU-a".

- Svjetska banka blisko surađuje s državama članicama i Europskom komisijom ne bi li utvrdila prepreke rastu u slabije razvijenim regijama Poljske i Rumunjske, a ta bi iskustva Slavoniji svakako mogla pomoći u premošćivanju razvojnog jaza, smatra Capannelli.

Iz Svjetske banke ističu kako "Slavonija nastoji dostići ostatak Hrvatske i traga za načinima na koje će otkočiti svoje potencijale za rast".

- U 2016. godini, prosječna stopa nezaposlenosti u regiji dosegla je oko 28 posto, dok je na državnoj razini iznosila 16,9 posto. Radnih mjesta je malo, tako da pa mladi sve više tragaju za poslom u drugim, bogatijim zemljama EU-a. Oko 20 posto stanovništva nalazi se na pragu siromaštva, konstatira Svjetska banka u priopćenju.

Svjetska banka i Državni zavod za statistiku (DZS) izradili karte siromaštva prema dohotku i potrošnji na regionalnoj razini. Te karte siromaštva temelje se na detaljnoj georeferenciranoj bazi podataka s informacijama o prostornoj distribuciji siromaštva te služe kao pomoć u donošenju politika smanjenja regionalnih razlika i iskorjenjivanja siromaštva i socijalne isključenosti. Karte siromaštva i indeks višestruke deprivacije, čija je izrada upravo u tijeku, pomoći će vlastima u boljem i bržem iskorištavanju sredstava EU-a, poglavito za potrebe strateškog Projekta Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, smatraju u Svjetskoj banci.

>>>Svjetska banka podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za 2017. na 2,9 posto

Navode i da ta međunarodna financijska institucija već dva desetljeća aktivno podupire razvoj regije, počevši od poslijeratne obnove, razminiranja te društvenog i gospodarskog razvitka.

Trenutno, projekti koje Banka podupire u Slavoniji usredotočeni su na poboljšanje konkurentnosti regije. Kroz projekte odobravaju se sredstva obećavajućim tvrtkama okrenutim istraživanjima i razvoju, inovativnim poduzećima i startup tvrtkama. Zaseban tim Svjetske banke pomaže u unapređivanju položaja hrvatskih tvrtki u globalnim lancima vrijednosti kroz aktivnosti koje imaju za cilj prepoznati potencijalno atraktivne poslovne segmente u 13 industrijskih klastera. U Slavoniji se osobita pozornost posvećuje prehrambenoj industriji, proizvodnji i preradi drva te informacijskoj i računalnoj tehnologiji, navodi se u priopćenju.

17. travanj 2024 01:12