Aktualno
StoryEditor

Predstavnici veledrogerija: Kratkoročno trebamo pola milijuna kuna, dugoročno reformu zdravstva

29. Ožujak 2017.

Predstavnici veledrogerija, koji od države potražuju ukupno 2,5 milijarde kuna za isporučene lijekove i medicinski materijal bolnicama, sastali su se u srijedu s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, a nakon sastanka obje su strane izjavile da se traži brzo rješenje za podmirenje dijela duga, o čemu su započeli intenzivni razgovori u Vladi.

>>>Veledrogerije od Kujundžića traže hitnu ‘injekciju 300 do 500 milijuna kuna za preživljavanje’

- Sinoć sam razgovarao u Vladi s premijerom i ministrom financija i još nekim ministrima, koji su pokazali razumijevanje. Sastajemo se opet danas i nastavit ćemo razgovor o tome koliko možemo naći sredstava za, kako smo je nazvali, akciju gašenja požara u veledrogerijama, odnosno dugovima u zdravstvu, rekao je Kujundžić nakon razgovora s predstavnicima Udruženja veledrogerija.

Podmirenje dugova omogućilo bi niže cijene lijekova

Upitan razmišlja li se pritom o značajnijoj financijskoj sanaciji sustava, Kujundžić je odgovorio kako o tome u ovom trenutku nisu razgovarali. Smatra, međutim, da bi bilo dobro kad bi se to dogodilo jer bi podmirenje svih dugova omogućilo razgovore s  veledrogerijama o nižim cijenama lijekova, što bi pojeftinilo zdravstveni sustav.

- O brojevima i mogućnostima ćemo razgovarati. Svjesni su i oni i mi da zdravstvo košta, da u ovom trenutku nema dovoljne količine novca kojima možemo plaćati ovako visoku razinu medicine i da kao narod moramo tražiti konsenzus i rješenje, s jedne strane u racionalizaciji, a s druge u povećanju iznosa kojim ćemo zadržati visoku kvalitetu zdravstvenog sustava, rekao je Kujundžić.

Izrazio je zahvalnost predstavnicima veledrogerija jer su pokazali razumijevanje za financijske poteškoće pa nitko od pacijenata neće ostati bez lijeka, neovisno o teškoćama.t

Predsjednik Udruženja veledrogerija Jasminko Herceg izjavio je da očekuju brzo rješenje.

- Veledrogerije bi u ovom trenutku kratkoročno zadovoljila financijska injekcija od 500 milijuna kuna, a za dugoročno rješenje potrebna je temeljita reforma zdravstvenog sustava, no to nije u domeni veledrogerija... Imamo uvjerenja ministra Kujundžića da će na užem kabinetu Vlade danas to biti jedna od glavnih tema. Imamo dogovor da se čujemo za sedam dana i očekujemo vrlo brzo rješenje, rekao je Herceg.

Veledrogerije financiraju hrvatski zdravstveni sustav

Veledrogerije trenutno financiraju hrvatski zdravstveni sustav i rade težak i odgovoran posao za hrvatske pacijente, kaže Herceg koji je zadovoljan što se otvoreno razgovaralo o stvarnom stanju duga hrvatskih bolnica prema veledrogerijama. Ukupni dug iznosi 2,5 milijarde kuna, a najveći je problem što kod pojedinih bolnica isplata duga kasni od 700 do 900 dana.

Prema podacima Udruženja veledrogerija , pojedine bolnice, poput vinkovačke, imaju neplaćeni dug za lijekove i potrošni medicinskih materijal star i 900 dana, dok bolnice u Sisku, Vukovaru i Dubrovniku duguju više od 800 dana. Među kliničkim bolnicama najgori platiša je KBC Osijek, gdje nepodmireni dug doseže 634 dana.

19. travanj 2024 15:00