Aktualno
StoryEditor

Predstečajna nagodba za Zvečevo postala je pravomoćna

01. Veljača 2018.

Zvečevo je izvijestilo da je sudsko rješenje od 23. studenoga 2017. kojim se odobrava predstečajna nagodba postalo pravomoćno, te da je Visoki trgovački sud (VTS) 15. siječnja odbio žalbu vjerovnika - Republike Hrvatske.

Ujedno je VTS potvrdio rješenje Trgovačkog suda u Osijeku, Stalne službe u Slavonskom Brodu od 23. studenoga 2017. o planu restrukturiranja Zvečeva te potvrdio predstečajni sporazum Zvečeva i vjerovnika, kaže se u obavijesti.

>>>Započeo predstečajni postupak nad Zvečevom

Prema tom rješenju, izvršit će se otplata prvih sto tisuća kuna potraživanja po vjerovniku, neovisno o pravnoj osnovi, što ukupno iznosi 9,5 milijuna kuna u četiri jednaka obroka, od kojih prvi dospijeva u roku od 90 dana od dana pravomoćnosti rješenja o potvrdi predstečajnog sporazuma, a svaki sljedeći u dodatnom roku od 90 dana.

Na ostatak duga primijeniti će se otpis od 70 posto, odnosno ukupno 102,7 milijuna kuna. Preostali iznos utvrđenih tražbina od 44,03 milijuna kuna namirit će se u jednakim kvartalnim obrocima od kojih prvi dospijeva u roku od 90 dana od dana pravomoćnosti rješenja o potvrdi predstečajnog sporazuma, a svaki sljedeći  u roku od 90 dana od prethodnog obroka, a najkasnije do 31. prosinca 2021. godine.

>>>Zvečevo podnijelo prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka

Iz Zvečeva su u izmijenjenom planu restrukturiranja također naveli kako je u 2018. godini planirana dokapitalizacija u iznosu do 35 milijuna kuna, a ta će se sredstva iskoristi za financiranje obrtnih sredstava i otplatu tražbina vjerovnika.

Za izmijenjeni plan restrukturiranja glasovala je većina vjerovnika (229 od ukupno 319) čije ukupno utvrđene tražbine iznose 110,3 milijuna kuna, dok su protiv glasovali vjerovnici čije ukupno utvrđene tražbine iznose 45,9 milijuna kuna.

Inače, Zvečevo je prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnijelo 6. lipnja 2017. godine Trgovačkom sudu u Osijeku, stalnoj službi u Slavonskom Brodu, a dan kasnije je sud otvorio predstečajni postupak.

>>>Kerumu d.o.o. s više od 800 milijuna kuna duga odbijena predstečajna nagodba

U tom su postupku vjerovnici prijavili ukupno 230,58 milijuna kuna tražbina, pri čemu je njih 4,5 milijuna kuna osporeno.

U samom planu restrukturiranja iz Zvečeva su naveli kako je tvrtka od početka 2015. do lipnja 2017. imala kumulirano više od 76 milijuna kuna gubitaka, a samo u 2016. godini gubitak je iznosio 24,09 milijuna kuna, što iz te tvrtke ponajprije obrazlažu gubitkom polica u Konzumu.

>>>Fina: Pokretanje postupka osobnog stečaja zatražilo 1.119 građana

Tako kao ključni događaj koji ih je doveo do predstečajnog postupka navode pad prodaje Konzumu u trećem i četvrtom kvartalu 2016. za više od 50 posto od plana, zbog smanjena udjela na policama i naglog prestanka proizvodnje robnih marki za Konzum.

Uz to, kao razloge prijeteće nesposobnosti za plaćanja iz Zvečeva su naveli i visoke troškove duga kod banaka i drugih trgovačkih društava, plaćanje sirovina ili ambalaže kompenzacijom, itd.

19. travanj 2024 20:07