Aktualno
StoryEditor

Predvidio pojavu smartphonea, sad najavljuje robote koji igraju košarku

05. Lipanj 2018.

David Gerrold, SF književnik koji je gotovo do posljednjeg detalja predvidio pojavu i mogućnosti smartphonea, zanimljiva predviđanja iznio je i vezano uz umjetnu inteligenciju, piše Android Authority.

Spomenutu ‘viziju budućnosti‘ iznio je još 1999. godine, opisujući uređaj pod nazivom PITA (Personal Information Telecommunications Agent) koji će sadržavati ekran u boji visoke rezolucije, kameru, telefon, diktafon, priključak za slušalice, e-mail te mogućnost spajanja s kompjuterom, pri čemu će biti manji od špila karata.

>>>Rusi izumili robota koji vodi razgovor za posao, olakšava selekciju kandidata

Autora, koji u svojoj SF biografiji ima i pisanje scenarija za hit-serije poput ‘Zvjezdanih staza‘, ‘Zone sumraka‘ ili ‘Babylon 5‘, ovoga su puta zatražili da procijeni hoće li u bliskoj budućnosti umjesto nas poslove obavljati roboti.

Gerrold to smatra neizbježnim premda ne baš tako skoro – na robote kakve poznajemo iz filmova u stvarnosti morat ćemo pričekati još barem desetak godina, no u tom trenutku već će moći igrati košarku, baviti se plesom, biti poštari ili osobni asistenti.

>>>Praški klub zaposlio robota kao DJ-a

Tome će, upozorava, prethoditi spor i potencijalno bolan proces, što pokazuje primjer automobila bez vozača i svi problemi s kojima se susreću tvorci istog.

Također, istaknuo je i da ne smijemo zaboraviti na najvažniju ljudsku osobinu – komuniciranje s drugima, nešto što roboti i umjetna inteligencija nikada neće moći.

25. travanj 2024 07:10