Aktualno
StoryEditor

Pregled najsjajnijih zvjezdanih trenutaka: Oscar u subotu slavi 90. rođendan

28. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=uP3TyTMCKVc

Oscar, najveće priznanje u filmskome svijetu, proslavit će u subotu 90. rođendan.

Od 1929., taj glamurozni događaj privlači pozornost ljubitelja filma diljem svijeta. Devedeseta dodjela nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti dodijelit će se u Hollywoodu.

Slijede zanimljivi podaci iz posljednjih 90 godina.

>>> VIDEO: Guillermo del Toro optužen da je plagirao ‘Oblik vode’, film nominiran za 13 Oscara

1929. - Prva dodjela Oscara održana je 16. svibnja 1929. u hotelu Roosevelt u Hollywoodu, a vodio ju je glumac Douglas Fairbanks Jr. Tada je jedini put nagradu za najbolji film dobio nijemi film, romansa iz Prvoga svjetskog rata "Krila".

1939. - Akademija nagradu počinje službeno zvati Oscar. Nepotvrđena priča kaže da se imena dosjetila knjižničarka na Akademiji, Margaret Herrick koju je zlatni kipić podsjetio na njezina ujaka Oscara.

1940. - Hattie McDaniel prva je crnkinja dobitnica Oscara za glumu. One je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Prohujalo s vihorom". Na dodjeli je morala sjediti za izdvojenim stolom. Prošla je 51 godina dok i druga crnkinja nije dobila Oscara na glumu. Riječ je o Whoopi Goldberg za sporednu ulogu u filmu "Duh".

1953. - Oscari su se prvi put prenosili na TV-u. Voditelj Bob Hope tada je rekao: "Nije li divno što će ove glamurozne zvijezde večeras biti u vašim domovima?".

>>> Prva transrodna žena u ceremoniji Oscara

1963. - Sidney Poitier postao je prvi crnac dobitnik Oscara za glumu, za ulogu u filmu "Ljiljani u polju".

1968. - Dodjela Oscara odgođena je na dva dana zbog ubojstva Martina Luthera Kinga. 4. travnja.

1969. - Prvi i jedini put da je akademija dodijelila dvije nagrade za najbolju glumicu. Katherine Hepburn dobila je Oscara za "Zimu jednog lava", a Barbara Streisand za "Smiješnu djevojku".

1973. - Marlon Brando osvojio je nagradu za najboljeg glumca kao Vito Corleone u "Kumu", ali je bojkotirao dodjelu nezadovoljan time kako se u filmovima i na televiziji prikazuju Indijanci. Sacheen Littlefeather, indijanski aktivist, pojavio se na pozornici u tradicionalnoj odjeći Apaša, ali je odbio primiti zlatni kipić.

2002. - Halle Berry postala je, i još uvijek je, jedina crnkinja koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu. Nagradu je posvetila "svim bezimenim crnkinjama koje su dobile šansu jer su im vrata od večeras otvorena".

>>>The Work: Čista petica za istjerivanje demona – najprije pričom, zatim i fizičkom akcijom

2003. - "Gospodar prstena: Povratak kralja" pobijedio je u svim kategorijama u kojima je bio nominiran. Treći je film u povijesti koji je osvojio 11 Oskara, uz "Titanik" iz 1997. i "Ben Hura" iz 1959. Iste je godine Roman Polanski osvojio Oscara za najboljeg redatelja za film o holokaustu "Pijanist", ali nije mogao doći na svečanost u Los Angelesu jer ga je SAD tražio zbog silovanja maloljetnice 1977. Publika je odgovorila ustajanjem i dugotrajnim pljeskom.

2009. - Kathryn Bigelow postala je prva žena koja je osvojila Oscara za najboljeg redatelja za ulogu u filmu "Narednik James".

2013. Jennifer Lawrence spotaknula se i pala kad se penjala na pozornicu kako bi primila kipić za najbolju glumicu u filmu "U dobru i u zlu". Publika ju je dočekala ovacijama, na što se Lawrence našalila da "plješću samo zato što je pala".

2016. - Drugu godinu zaredom, svi nominirani u 20 kategorija bili su bijelci, što je izazvalo kritike i kampanju na društvenim mrežama #OscarsSoWhite. Akademija je reagirala objavom plana po kojemu će povećati broj žena i pripadnika manjina među svojim članovima.

2017. - "Mjesečina" je postao prvi najbolji film u kojem glume samo crnci, ali je zbog zamjene omotnica nagrada najprije dodijeljena mjuziklu "La La Land".

20. travanj 2024 13:35