Aktualno
StoryEditor

Pregovori o povećanju plaća u javnom sektoru ‘ugrožavaju smanjenje deficita‘ u Sloveniji

25. Studeni 2016.

Planirano smanjivanje slovenskog proračunskog deficita s očekivanih 2,2 posto na kraju ove na 1,7 posto u idućoj godini moglo bi biti ugroženo ne li uspiju pregovori vlade i sindikata javnog sektora o plaćama, upozorila je slovenska središnja banka.

Kako bi prekinula dvotjedni štrajk liječnika, slovenska ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc obećala je nedavno zapošljavanje novih liječnika u sustavu i nastavak pregovora o povećanju liječničkih plaća, što su odmah doveli u pitanje koalicijski partneri premijera Mire Cerara u vladi.

Cerar je zato izjavio da za sada sporazum s liječnicima koji je parafiran, ali ne i potpisan neće biti primijenjen jer bi izazvao slične zahtjeve ostalih 150.000 zaposlenih u javnom sektoru.

Smanjenje deflacijskih pritisaka

Središnja banka objavit će krajem mjeseca podatak o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu, a zasad procjenjuje da će rast iznositi oko 2,5 posto, slično rastu u prva tri mjeseca, s obzirom na zadnje ankete o povjerenju potrošača.

U zadnjem izvješću o makroekonomskim kretanjima u državi, objavljenom ovih dana, središnja banka navodi i da indikatori rasta pokazuju da će se rast BDP-a na prijelazu u novu godinu ubrzati, o čemu svjedoče kako struktura uvoza, tako i domaća potrošnja.

Uz to, deflacijski pritisci se smanjuju, a inflacija i dalje ostaje niska, navodi se u analizi slovenske središnje banke.

27. travanj 2024 07:06