Aktualno
StoryEditor

Prekinut negativni niz - porasli krediti poduzećima

20. Srpanj 2018.

Ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem svibnja premašili su 65 milijardi kuna što predstavlja rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazuju podaci HNB-a. U odnosu na travanj ukupni krediti su tako nominalno viši za 274,1 milijuna kuna ili 0,4%. Na godišnjoj razini ukupni krediti za investicije i obrtna sredstva bili su viši za 386,5 milijuna kuna ili 0,6% pri čemu je prekinut višegodišnji negativni niz koji je gotovo kontinuirano traje od svibnja 2012., izuzev rujna prošle godine, poručuju analitičari RBA u dnevnom izvještaju.

Rast na godišnjoj razini prvenstveno je podržan rastom iznosa deviznih kredita poduzećima koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu, a u ukupnim kreditima čine udio od 65,8%. Naime, stanje ukupnih deviznih kredita poduzećima na kraju svibnja je uz mjesečni i godišnji rast, 0,4% odnosno 3,9%, iznosilo 42,8 milijardi kuna. Pri tome je rast na godišnjoj razini zabilježen jedanaesti mjesec za redom. S druge strane, kunski krediti nefinancijskim trgovačkim društvima nastavljaju s godišnjim stopama pada koje traju od travnja 2017. Njihovo stanje na kraju svibnja iznosilo je 22,2 milijardi kuna što predstavlja godišnje smanjenje za 1,2 milijarde kuna ili 5,3% (mjesečno +0,5%).

>>>RBA: Prekid trenda razduživanja poduzeća, krediti porasli za 620 milijuna kuna

Promatrano prema vrstama kredita, krediti za investicije su uz mjesečni i godišnji rast (0,5% odnosno 1,4%) na kraju svibnja iznosili 31,4 milijardi kuna. S druge strane, krediti za obrtna sredstva nastavljaju s negativnim godišnjim stopama rasta šesti mjesec za redom (-0,2%) iako je dinamika pada usporena (u travnju je godišnji pad iznosio 3,5%). Naime, uz mjesečno povećanje od 0,4% te nastavak pada na godišnjoj razini krediti za obrtna sredstva su na kraju svibnja iznosili 33,7 milijardi kuna.

Prema podacima o ukupnim plasmanima nefinancijskim poduzećima na osnovi transakcija - koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana - u svibnju je u odnosu na mjesec ranije zabilježeno usporavanje rasta, s 1,2% na 0,5%, dok je na godišnjoj razini stopa rasta ubrzala na 3,1%. S druge strane, iznos plasmana poduzećima na osnovi stanja u svibnju je na mjesečnoj razini zabilježio rast od 0,3%, dok je na godišnjoj razini nastavio s negativnim stopama rasta (-1,3%) što je većinom posljedica prodaja nenaplativih plasmana ali i jačanja kune u odnosu na euro (+0,5%).

>>>Ukupni krediti u veljači pali 4,8 posto na godišnjoj razini

S obzirom na očekivani nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i oporavak investicija očekujemo i oporavak potražnje za kreditima nefinancijskih društava. Pri tome visoka razina likvidnosti u sustavu utječe na pad kamatnih stopa na novoodobrene kredite što bi svakako moglo pridonijeti povećanju kreditne aktivnosti u promatranom sektoru, zaključuje RBA-ovi analitičari.

20. travanj 2024 17:19