13. lipanj 2018.

Prekretnica za medije: AT&T-u odobrenje za preuzimanje Time Warnera vrijedno 85 milijardi dolara

Telekomunikacijski div AT&T dobio je bezuvjetno odobrenje američkog suda za preuzimanje medijske kompanije Time Warner, vrijedno 85 milijardi dolara, čime je zadan udarac vladi predsjednika Trumpa koja je nastojala spriječiti sporazum, a što će vjerojatno pokrenuti i val korporativnih spajanja.

Planirani sporazum smatra se prekretnicom za medijsku industriju koju su uvelike izmijenile kompanije poput Netflixa i Googlea koje proizvode sadržaj i putem interneta ga izravno prodaju korisnicima, ne zahtijevajući skupu pretplatu.

Distributeri, uključujući kabelske, satelitske i internetske operatere, u kupnji kompanija koje proizvode medijski sadržaj vide priliku za dodatnu zaradu.

>>>Preuzimanja i spajanja u prvom tromjesečju srušila rekorde

Odluka je donesena unatoč protivljenju američkog predsjednika Donalda Trumpa, čestog kritičara CNN-a, koji je u vlasništvu Time Warnera. Naime, Trump je tijekom svoje predizborne kampanje 2016. osudio najavljeno preuzimanje, potičući time kontroverze.

Odluka bi također mogla potaknuti val kupnji proizvođača televizijskog i filmskog sadržaja od strane telekom operatera i drugih, pri čemu je ponuda američkog kabelskog operatera Comcasta za određenu imovinu Twenty-First Century Foxa potencijalno prva ispred vrata, piše Reuters.

Prema podacima Thomson Reutersa, ovo spajanje, uključujući dug, bilo bi četvrto najveće u povijesti u sektoru telekoma, medija i industrije zabave, a dvanaesto najveće u povijesti gledajući sve sektore.

>>>Komisija odobrila spajanje Bayera i Monsanta, kolosalna transakcija u drugom kvartalu godine

Inače, dionice AT&T-a pale su 1,3 posto u satima nakon objave ove odluke, dok su dionice Time Warnera porasle više od 5 postom javlja Yahoo Finance.

Okružni sudac Richard Leon je kazao da vlada nije iznijela adekvatne dokaze, a njene argumente protiv spajanja nazvao je vrlo tankima.

Naime, američko ministarstvo pravosuđa je u studenom prošle godine podnijelo tužbu s ciljem sprečavanja preuzimanja Time Warnera od strane AT&T-a, pri čemu su naveli da bi vlasništvo nad satelitskom televizijom DirecTV, a po novome i Time Warnerom, AT&T-u dalo nepoštenu moć i utjecaj naspram konkurentskih kabelskih operatera, koji dijelom počivaju na sadržaju u vlasništvu Time Warnera, što između ostalog uključuje informativni kanal CNN, kao i HBO, vlasnika svjetski poznatog serijala Igre prijestolja.

>>>AT&T kupuje Time Warner za više od 80 milijardi dolara

Kako su tada naveli u tužbi, spajanje bi AT&T-u dalo moć da prisili konkurentske televizijske kuće da plate ‘stotine milijuna dolara više‘ za sadržaj u vlasništvu Time Warnera, a smatrali su da bi akvizicija dovela i do većih cijena za potrošače.

Tijekom šestotjednog suđenja iz AT&T-a su poručivali da bi im kupnja Time Warnera omogućila dobivanje informacija o gledateljima potrebnima za ciljano digitalno oglašavanje, slično onome što Facebook i Google već čine.

Iz AT&T-a su pozdravili odluku suda te poručili da očekuju zaključenje akvizicije do ugovornog roka, odnosno prije 21. lipnja.