Aktualno
StoryEditor

Premijer Baden-Württemberga: Cilj je produbiti gospodarsku suradnju i ulagati u Podunavlje

18. Travanj 2018.

Premijer njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberga Winfried Kretschmann posjetio je u srijedu Vukovar i kazao kako je jedan od ciljeva njegova dolaska produbljenje gospodarske suradnje i više ulaganja u Podunavlje.

- Željeli bismo da jedan od rezultata ovog posjeta bude dolazak nekog od naših srednje velikih poduzeća ovdje u Hrvatsku. Znači, jedan je od ciljeva ovoga posjeta je produbiti gospodarsku suradnju, a drugi da se više investira u ovu regiju i da zajednički radimo na njezinu razvoju. Ne smijemo ni zaboraviti činjenicu da je u Baden-Württenbergu nastanjeno oko 100.000 osoba koje su hrvatskog podrijetla, rekao je Kretschmann.

Naglasio je kako se u njemačkom izaslanstvu nalazi čak stotinjak članova, predstavnika gospodarstva, znanosti, kulture i civilnog društva, područja u kojima, kako je kazao, valja produbiti postojeću suradnju s Hrvatskom ali i uspostaviti neke nove oblike suradnje.

>>>Za projekt Slavonija dosad ugovorena trećina predviđenog EU novca

- Hrvatska je najmlađi član Europske unije i htjeli bismo se ovdje u Vukovaru osvrnuti na prednosti ove regije u kojoj su neke države članice EU, a neke još nisu. Htjeli bismo unaprijediti odnose u sklopu Dunavske strategije Europske unije koja je jako bitno težiše našeg vanjskopolitičkog djelovanja i postići da Dunav bude europska rijeka uz koju napreduje gospodarstvo i prijateljstvo među susjedima, poručio je  Kretschmann koji je obišao vukovarski vodotoranj, a potom u Gradskom muzeju održao forum s građanima.

Integracija plovnih i željezničkih puteva

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, Vukovarsko-srijemska županija ima iznimno dobru suradnju s Baden-Württenbergom.

>>>Pevec iduće godine otvara poslovni centar u Vukovaru

- Želimo da nam ta njemačka pokrajina pomogne u razvoju. Projekata je puno na kojim je to moguće učiniti, a svemu je poveznica Dunav, rekao je Galić rekavši kako Vukovarsko-srijemska županija želi integraciju plovnih i željezničkih puteva u europske prometne koridore.

Kretschmann će se u četvrtak u Zagrebu sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednicom vlade i ministricom gospodarstva, poduzetništva i obrta Martinom Dalić te potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

>>>Tolušić: Pomaci u projektu Slavonija, Baranja i Srijem možda nisu vidljivi danas, ali ubrzo će biti

U Zagrebu je predviđeno osnivanje radne skupine za digitalizaciju i potpisivanje bilateralnog partnerstva škola između Hrvatske i Baden-Württemberga, a Kretschmann će s izaslanstvom posjetiti i poduzeće Rimac automobili.

Baden-Württemberg, pokrajina poznata upravo po autombilskoj industriji sa Stuttgartom kao glavnim gradom, treća je po veličini savezna pokrajina i površinom i brojem stanovnika, a Kretschmann je jedini premijer neke savezne pokrajine iz redova Zelenih.

23. travanj 2024 13:38