17. ožujak 2018.

Premijer: Pelješki most ide dalje sukladno planovima

Osnovna škola u Orebiću, koju pohađa 240 učenika, obnovljena je i dograđena financijskim sredstvima iz fondova EU iz kojih je u tu svrhu izdvojeno 35 milijuna kuna, iz uobičajenih fondova te iz Razvojne banke Vijeća Europe za društvenu infrastrukturu. Škola ima nove kabinete, sportsku dvoranu i igralište.

Novi broj Lidera: Pelješki most - Zbog tužbi prijete stotine milijuna kuna odšteta

Premijer Plenković pohvalio je napore ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuo je kako socijalna infrastruktura dobiva veliki interes te dodao kako očekuje da se po tom modelu financira obnova i izgradnja i druge 74 škole koje imaju suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja i druge dozvole.

Ova će škola sigurno zadržati mlade, omogućiti rad, razvoj i obrazovanje te osigurati bavljenje kulturom i sportom u velikoj sportskoj dvorani, rekao je Plenković. Poručio je da je važno staviti naglasak na obrazovanje jer je to budućnost zemlje. Smatra da je ulaganje u kvalitetu obrazovanja od najranijih dana ključ za hrvatsku budućnost i prilagodbu ubrzano mijenjajućem svijetu.

Pelješki most ide dalje 

Plenković je rekao i kako je ovo godina u kojoj vjeruje da će Državna komisija za javne nabave riješiti pitanja žalbi koje se odnose na natječaj za izgradnju Pelješkog mosta.

>>> Lex Agrokor i Pelješki most gospodarski događaji godine 

Nakon toga i nakon dobivenih 357 milijuna eura bespovratnih financijskih sredstava od EU i suglasnosti Europske komisije koja je shvatila da izgradnja mosta nema upliva u pitanje razgraničenja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i da se nedvojbeno gradi na hrvatskom teritoriju s te strane nastavljamo se projektom i  vjerujem da ćemo ga sukladno planu realizirati ako ne do kraja mandata ove vlade, sigurno na početku idućeg mandata Hrvatskog sabora i Vlade i time konačno riješiti stratešku stvar i za Pelješac i za Dubrovačko-neretvansku županiju, rekao je Plenković te ocijenio da će se time osigurati bolja, kvalitetnija i brža povezanost osobito u ljetnim mjesecima kad se kilometarske kolone i gužve stvaraju prilikom prolaska kroz BiH i Neum.

Orebiću treba nova trajektna luka 

Za Orebić je posebno važno i rješavanje pitanja trajektne luke, a premijer Plenković je o tom projektu razgovarao sa županom i drugima predstavnicima.

>>> Nova vizija Elona Muska: Stići na bilo koje mjesto na Zemlji unutar sat vremena 

U ljetnim mjesecima redovi na trajektu prema Korčuli i gužve ozbiljan su problem za razvoj turizma i za normalno funkcioniranje općine i život ljudi, rekao je te dodao da se o tome razgovarale Hrvatske ceste i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture jer bi izgradnja nove trajektne luke trebala omogućiti kvalitetniji, održiviji i ugodniji boravak i stanovnicima i gostima, kojih ne Pelješcu ne fali i ima ih preko 100.000, rekao je Plenković.

Ustvrdio je da će Uprava za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i novi zakonski okvir biti poticajni za otoke pa i za Pelješec.