Aktualno
StoryEditor

Premijer ustvrdio da za veći rast BDP-a treba poraditi na povećanju proizvodnje i izvoza

30. Svibanj 2018.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je ocijenio da je najnoviji podatak o rastu hrvatskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,5 posto dobra vijest, ustvrdivši da treba dodatno raditi na povećanju industrijske proizvodnje i izvoza.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je već 15. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini, što je bio najsporiji rast još od polovice 2015. godine.

>>> Z. Marić: Osobna potrošnja ne može biti jedina odrednica rasta BDP-a

Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na taj podatak, Plenković je istaknuo da je to iznad očekivanja ekonomskih analitičara.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto na godišnjoj razini.

„Smatramo da je to dobro. Posebno je važno da se vidi rast i potražnje i osobne potrošnje. Ono na čemu moramo još raditi dodatno je povećanje industrijske proizvodnje i izvoza, kao dva aspekta koja će omogućiti rast sukladno i našim projekcijama i planovima”, rekao je Plenković.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u prvom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, za 3,9 posto na godišnjoj razini. Porasla je i potrošnja države, za 2,8 posto.

U prvom je tromjesečju nastavljen i rast investicija, već 11. kvartal zaredom. Tako su bruto investicije u fiksni kapital porasle za 3,6 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu kada su ojačale za 1,9 posto.

Prema podacima DZS-a, izvoz roba i usluga u prvom je kvartalu bio za 0,5 posto niži nego godinu dana prije. Pritom je izvoz roba pao za 1,5 posto, dok je izvoz usluga ojačao za 2,1 posto.

>>> Analitičari: Glavni nositelj rasta BDP-a ostaje osobna potrošnja

Plenković je naglasio i kako je posebno dobro vidjeti korekcije za zadnji kvartal 2016., te za 2017. U današnjem izvješću DZS-a revidirani su i prethodni originalni podaci, pa je tako u posljednjem lanjskom tromjesečju rast BDP revidiran na više, s 2 na 2,2 posto.

„Sve su to dobre vijesti za hrvatsko gospodarstvo i na tom tragu ćemo i nastaviti. Nastavak investicija je jedan od putova i smjerova kojim svakako trebamo ići”, zaključio je.

Premijer je najavio i kako će s predsjednicom države razgovarati nakon njezinog povratka iz Italije, te odbacio tvrdnje oporbe da je njihov sukob "uigrani igrokaz" kako bi se skrenula pozornost s drugih važni stvari, primjerice Agrokora.

17. travanj 2024 11:52