03. listopad 2017.

Preminuo američki rock glazbenik Tom Petty

Američki rocker Tom Petty, napoznatiji po hitovima poput "Free Fallin" i "American Girl", umro je u ponedjeljak u dobi od 66 godina od srčanog udara, objavio je njegov menadžer.

Petty je pretrpio srčani udar u svome domu u Malibuu u ponedeljak i prevezen je u medicinski centar sveučilišta UCLA, ali su pokušaji da ga se spasi ostali neuspješni, rekao je njegov dugogodišnji menadžer Tony Dimitriades.

"Shrvani objavljujemo preranu smrt našeg oca, supruga, brata, vođe i prijatelja Toma Pettyja", rekao je Dimitriades u ime obitelji. Petty je mirno preminuo u ponedjeljak navečer okružen članovima obitelji, njegove rock grupe i prijateljima.

>>> Preminuo Hugh Hefner, osnivač Playboya

Karijeru je ostvario kao samostalni umjetnik i član svoje skupine The Heartbreakers, te kao član supergrupe The Traveling Wilburys.

Petty i Heartbrekaresi  ove su godine krenuli na turneju po SAD-u povodom  40. obljetnice skupine, a posljednji put su svirali tri koncerta u rujnu u Hollywood Bowlu u Los Angelesu. Skupina je trebala u studenom održati koncerte u New Yorku.

 

Petty je osnovao Heartbreakerse sredinom 70-tih godina, a popularni su postali nakon trećeg albuma "Damn the Torpedos" objavljenog 1979. godine. Na albumu su bili hitovi "Refugee" i "Don‘t Do Me Like That".

Petty i Heartbreakersi su u kuću slavnih Rock and Rolla primljeni 2002. godine.

Osamdesetih godina Petty je bio i suosnivač i supergrupe The Travelling Wilburys s Bobom Dylanom, Royom Robisonom, Gerogeom Harrisonom i Jeffom Lynneom.