Aktualno
StoryEditor

Preminuo bivši čelnik HEP-a i Sanaderov suoptuženik Ivan Mravak

18. Srpanj 2017.

Dugogodišnji šef HEP-a i višestruki optuženik te osuđenik u brojnim postupcima koji su se vodili zbog izvlačenja novca iz HEP-a, Ivan Mravak (64), umro je 14. srpnja nakon duge i teške bolesti.

Zbog izuzetno teškog zdravstvenog stanja posljednjih godina gotovo svi postupci koji se vode protiv njega bili su u prekidu. Među njima je i afera HEP – DIOKI, gdje su mu suoptuženici bili Ivo Sanader i Robert Ježić. Riječ je o predmetu u kojem je optužnica potvrđena u svibnju 2013., no spis se nije maknuo dalje od toga, upravo zbog zdravstvenih problema što Mravka, što Ježića, što Sanadera. Zadnje ročište održano je prije koji mjesec, a nadležnoj sutkinji preostalo je samo da konstatira da joj se optuženici zbog problema sa zdravljem ne mogu pojaviti u sudnici, piše Večernji list.

>>>Slučaj Planinska: Sanaderu 4,5 godine zatvora, Fioliću i Mlinareviću ponuđen rad za opće dobro

Sanader se tada oporavljao nakon operacije, Ježić se liječio u Švicarskoj, a Mravku je zdravlje bilo toliko narušeno da nije mogao ni doći na sud. U tom procesu Mravak se teretio da je 2008. i 2009. na Sanaderov poticaj pogodovao Ježićevoj Dioki grupi kako bi joj HEP dao jeftiniju struju. Šteta je bila 3,8 milijuna kuna. Budući da je Mravak bio glavni svjedok tužiteljstva koji je teretio Sanadera, pitanje je kako će taj postupak završiti. Tu je i slučaj fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića u HEP-u, čime je država oštećena za oko 600.000 kuna. Taj će postupak također biti obustavljen s obzirom na situaciju.

>>>Mišetić: Sanader je na privatne zrakoplovne karte potrošio do 1,5 milijuna kuna

Mravak je bio optužen i u aferi HEP-TLM, u kojoj je šteta bilo oko 600 milijuna kuna, no ta optužnica nije potvrđena. Bio je osuđen na 18 mjeseci zatvora, temeljem nagodbe s USKOK-om i kaznu je odslužio zbog optužbi da je iz HEP-a pokušao izvući dva milijuna eura te da je dobio i HDZ-u prenio 600.000 kuna. Prije no što je postao šef HEP-a umočen u brojne afere, Mravak je za vrijeme Domovinskog rata bio u Vukovaru, gdje se brinuo da opkoljeni grad ima struju, a nakon pada Vukovara bio je zarobljen te je mjesec dana proveo u logoru Stajićevo, piše Večernji.

29. travanj 2024 20:49