Aktualno
StoryEditor

Preminuo bivši izvršni direktor Fiata Chryslera Marchionne

25. Srpanj 2018.

Bivši izvršni direktor Fiata Chryslera Sergio Marchionne preminuo je u dobi od 66 godina od posljedica komplikacija nakon nedavne operacije, objavio je CNN.

>>>Marchionne: Električna vozila potencijalno su štetna po okoliš

Medijska izvješća o smrti Marchionnea u srijedu je potvrdila njegova obitelj, većinski dioničar u kompaniji, ne navodeći uzroke smrti niti kada je ona nastupila.

Marchionneu se zdravstveno stanje ozbiljno pogoršalo nakon, kako su to bili pojasnili u kompaniji, operacije ramena u bolnici u Zuerichu, u Švicarskoj. Prošlog vikenda su izvijestili da je zamijenjen na mjestu izvršnog direktora nakon što mu se stanje pogoršalo.

"Nažalost, dogodilo se ono čega smo se pribojavali. Napustio nas je Sergio Marchionne, čovjek i prijatelj", napisao je u priopćenju John Elkann, predsjednik Fiata Chryslera (FCA) i potomak obitelji Agnelli, većinskog dioničara.

Marchionne je spasio od stečaja tvrtke Fiat i Chrylser nakon što je 2004. preuzeo kormilo u talijanskom proizvođaču automobila i 11 puta uvećao vrijednost Fiata tijekom posljednjih 14 godina putem mudrog ugovaranja poslova. S dužnosti izvršnog direktora u FCA trebao je odstupiti u travnju iduće godine.

>>>Zahvaljujući poreznoj reformi Fiat Chrysler ulaže milijardu dolara u SAD

U subotu je FCA imenovao čelnika odjela Jeep Mikea Manleya na mjesto izvršnog direktora u tom sedmom najvećem proizvođaču automobila u svijetu. U FCA ističu da će taj 54-godišnji Britanac provesti novu srednjoročnu strategiju koju je u lipnju izradio Marchionne.

Manley će raditi na osiguranju "snažne i neovisne" budućnosti grupe, poručili su iz kompanije.

>>>Fiat ušao u rastuću grupaciju za razvoj i isporuku autonomnih automobila do 2021.

U subotu je Marchionne također zamijenjen na mjestu predsjednika i izvršnog direktora Ferrarija i predsjednika proizvođača traktora CNH Industriala. Obje kompanije posljednjih su godina bile izdvojene iz FCA.

23. travanj 2024 16:24