29. travanj 2019.

Preobrazba: Karlovački dani piva mijenjaju koncept iz vašarske manifestacije u festivalsku

Karlovački dani piva vraćaju se u sam grad, gdje im je i mjesto, a na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je sasvim novi koncept organizacije te, u posljednjih 20-ak godina po svemu „vašarske“ manifestacije. Ta „vašarska“ koncepcija prošle je godine svoj vrhunac doživjela i na političkoj razini, kad je pod pritiskom raznih braniteljskih udruga otkazan nastup Bajage i instruktora.

Prva značajna novost ovogodišnjih 33. Karlovačkih dana piva njihovo skraćivanje trajanja s dosadašnjih 10 na pet dana, a održat će se od 30. kolovoza do 3. rujna.

Umjesto „vašarskog turbo folk“ koncepta na periferiji grada, na nekoliko pozornica na atraktivnim lokacijama starog dijela Karlovca održat će se 30-ak koncerata, te će novi koncept Dana piva biti razvijan na bazi festivalskog koncepta. Glavna će pozornica biti ispred devastiranog spomenika palim borcima u NOB-u autora Vanje Radauša.

Ovim putem pitamo i Grad Karlovac, kao glavnog organizatora Dana piva, ne bi li upravo ta lokacija mogla postati i poticaj da se napokon restaurira to remek-djelo Vanje Radauša, unakaženo miniranjem u novogodišnjoj noći s 1991. na 1992. godinu.

[caption id="attachment_383676" align="aligncenter" width="750"] Središnja pozornica 33. Karlovačkih dana piva bit će ispred devastiranog spomenika palim borcima u NOB-u autora Vanje Radauša, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Ostala središta događanja, kazala je Marina Burić, direktorica Turističke zajednice Grada Karlovca, bit će legendarno košarkaško igralište „Šanac“, zgrada bivšeg kina „Edison“ i svi prostori i parkovi između njih.

Programski koordinator 33. Karlovačkih dana piva Igor Šimulija predstavio je popis za sada ugovorenih glazbeni izvođača, a čine ga Prljavo kazalište, Psihomodo pop, Vojko V., Pips, Chips & Videoclips, Svemirko, Mašinko, Kawasaki 3P i High5!, a tijekom svibnja predstavit će se u međuvremenu potvrđeni nastupi drugih izvođača. U svakom slučaju, revolucionaran prevrta u odnosu na do sad uobičajene izvođače razine Joleta, Stavrosa, Maje Šuput, Jelene Rozge i sličnih „umjetnika“.

- Po uzoru na  svjetske festivalske destinacije,  na kupalištu Foginovo uz Koranu, bit će otvoren i festivalski kamp s besplatnim smještajem tijekom Dana piva, a smatram da ćemo ovakvom promjenom koncepcije Dane piva brendirati kao vodeći nacionalni pivarski festival, te se nametnuti kao važna festivalska destinacija. Naravno da ovakvom promjenom koncepcije očekujemo i bolje financijske i turističke rezultate, koji bi trebali biti posljedica sveobuhvatne kvalitetnije ponude kojom bismo uz domaće, privukli i znatan broj gostiju iz cijele Hrvatske, pa možda i šire, kazala je Marina Burić.

[caption id="attachment_383674" align="aligncenter" width="750"] Marina Burić, Ljudmila Bratko Gašpić, Damir Mandić, Igor Šimulija, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra „Mladost“ uz Koranu, gdje su se do prošle godine održavali Dani piva, ove će se godine u istom terminu održavati „Obrtnički sajam“

Do ovakve promjene koncepcije, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, nakon pomne analize dosadašnjih rezultata Dana piva, te uvažavanja zaključaka radne skupine osnovane upravo s ciljem unaprijeđenja smisla i značaja Karlovačkih dana piva kao manifestacije koja bi trebala biti bitan dio identiteta Karlovca.

Ljudmila Bratko Gašpić, rukovoditeljica Odjela  korporativnih poslova generalnog sponzora 33. Dana piva, kompanije „Heineken Hrvatska“ smatra da će nova koncepcija Dana piva biti odlična platforma za Heinekenov portfelj koji čini 20-ak pivskih brendova i ekstenzija.

- Naši pivari u karlovačkoj pivovari sad marljivo rade na razvoju posebnog Festivalskog piva koje će biti dostupno samo tijekom Dana piva, a mi ćemo kao odgovorna kompanija promicati odgovornu konzumaciju piva i odgovorno ponašanje, kazala je Ljudmila Bratko Gašpić.

[caption id="attachment_383677" align="aligncenter" width="750"] Marina Burić, Ljudmila Bratko Gašpić, Damir Mandić, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Uz Heineken Hrvatsku, svoja će piva pivoljupcima tijekom Dana piva moći ponuditi i druge pivovare, a očekuje se i nastup brojnih „kraft-pivovara“ čime će se i taj segment, uz bogatu gastronomsku ponudu, među posjetiteljima zacijelo prihvatiti kao nužan razvojni korak ponude na Danima piva.

Karlovački dani piva počeli su 1984. godine na Trgu bana Jelačića, središtu stare karlovačke Zvijezde, a gradonačelnik Mandić kazao je da se u budućnosti računa i na povratak dijela Dana piva i na tu izvornu lokaciju, no ove i sljedeće godine ona je izostavljena iz plana zbog predviđenih građevinskih radova na toj lokaciji.