29. rujan 2018.

Preostali - Hrvatska u pet godina ostala bez svih stanovnika Rijeke i Rovinja

Jeste li gledali televizijsku seriju ‘Preostali‘ (‘The Leftovers‘)? U jednom trenutku nestalo je dva posto svjetske populacije. Serija se bavi posljedicama tog događaja. Možemo reći da se ‘Preostali‘ danas događaju u Hrvatskoj, doduše ne u jednom šokantnom trenutku, nego malo tiše i u duljem razdoblju.

>>>Kol’ko nas ima: Hrvatska lani imala 4.124.531 stanovnika, prosječne mladosti 43 godine

Demografija je postala jedna od dežurnih tema u javnome prostoru. Trendovi koji zabrinjavaju zbog nacionalne budućnosti jedno su vrijeme ostajali na marginama, sve dok političari nisu shvatili da se mijenja slika glasača, a poslodavci da ostaju bez jeftine, a sve češće i bez ikakve radne snage. Samo u posljednjih pet godina Hrvatska je ostala bez više od 143 tisuće stanovnika. Riječ je o procjenama Državnog zavoda za statistiku, koje su poprilično točne.

Statističari su tako procijenili da je sredinom 2011. u Hrvatskoj živjelo samo 4267 stanovnika manje nego što je to naknadno utvrđeno na osnovi popisa stanovništva. Iz godine u godinu situacija je sve dramatičnija. Pogotovu od ulaska u Europsku uniju, Hrvatska svake godine ostaje bez sve većih ‘gradova‘.

U 2013. izgubljeno je 11.869 stanovnika, što je usporedivo s nestankom svih stanovnika Nove Gradiške. Godinu dana kasnije izgubljeni su i Zabok i Bakar. U 2015. egzodus je udvostručen – Hrvatska je ostala bez cijelog Šibenika, da bi u 2016. bio mali zastoj – ostali smo samo bez gotovo cijele Koprivnice.

>>>Otvara se Registar hrvatskih subjekata izvan Hrvatske

Lanjski deficit stanovnika jednak je zbroju stanovnika Dubrovnika i Senja. Ili, malo drugačijim usporedbama, u pet godina iz Hrvatske su nestali – Rijeka i Rovinj.

Nastavi li se prošlogodišnji tempo iseljavanja u kombinaciji s negativnim prirodnim prirastom (odnosno pripadom), već dogodine će nas biti manje od četiri milijuna, a sljedeći milijun stanovnika Hrvatska će izgubiti do 2033. U tom kontekstu treba promatrati i aktualne rasprave o mirovinskom sustavu. Koje će biti bitne za sve one koji dotad preostanu.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]