Korona i biznis
11. prosinac 2017.

Preporod se zalaže za poboljšanje materijalnog statusa za učitelje djece s posebnim potrebama

Predstavnici Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu  - Preporoda u ponedjeljak su na konferenciji za novinare istaknuli kako od prosvjetnih vlasti očekuju da, zajedno sa sindikatima, unaprijede profesionalni status i materijalni položaj učitelja i nastavnika, koji rade s učenicima s poteškoćama u razvoju.

O radu s djecom s teškoćama, kao o najvećem izazovu u pregovorima za granske kolektivne ugovore u školstvu, na konferenciji za novinare u riječkom Centru za odgoj i obrazovanje govorili su predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić te Brigita Filipović Papić i Igor Jovanović.

Stipić je rekao da su razlozi za poboljšanje materijalnog položaja učenika i nastavnika, koji odgojno-obrazovni rad ostvaruju s učenicima s teškoćama, njihove dodatne administrativne obaveze i posebni zahtjevi koji se stavljaju  pred njih, ističući da posebnosti njihova rada treba urediti u granskim kolektivnim ugovorima.

Pojasnio da je rad s djecom s poteškoćama u razvoju u granskim kolektivnim ugovorima razvrstan u tzv. posebne uvjete rada. Za taj rad učitelji i nastavnici u srednjim školama ostvaruju ili uvećanje osnovne plaće za 10 ili 15 posto ili uvećanje vrijednosti održanog sata za 7 posto, odnosno uvećanje dijela plaće koji se ostvaruje u ustanovi za 10 posto. U osnovnim školama ostvaruju uvećanje osnovne plaće za 12 posto ili uvećanje vrijednosti održanog sata za 7 posto.

Učenici s teškoćama rade prema individualiziranom ili prilagođenom programu, no složeni rad prema individualiziranom programu kolektivni ugovori ne prepoznaju, pa ta vrsta rada nije niti vrednovana, što, smatra Stipić, najprije treba promijeniti.

>>> Divjak: Krećemo u pilot projekt kurikularne reforme

Rekao je da treba riješiti i napuštanje uvećanje plaće za održani sat bez obzira na broj učenika s teškoćama. U osnovnim školama se, kaže, uvećanje ostvaruje na osnovi broja učenika, a u srednjim školama se broj učenika ne uvažava, pa se vrijednost održanog sata uvećava se za 7 posto bez obzira na broj učenika. U sindikatu smatraju da bi se uvećanje vrijednosti održanog sata trebalo ostvarivati za svaki predmet i za svakog učenika, jer se administrativni poslovi obavljaju za svakog učenika posebno i svakom se pristupa zasebno.

Kao treći problem, Stipić je naveo prenisko ugovorene vrijednosti uvećanja plaće ili vrijednosti održanog sata, dodavši da je postojeće uvećanje održanog sata od bruto 2,7 do 3,5 kuna ponižavajuće te da sve više učitelja ne podnosi zahtjeve za isplatu tog uvećanja.

Predsjednik Preporoda naglasio je da je cilj sindikata uvesti zasebno i vrednovanje rada prema individualiziranim programima, u srednje škole uvesti pojedinačno vrednovanje prema broju učenika, a ne skupno, prema razrednom odjelu, te povećati vrijednost postojećeg uvećanja plaće za rad s učenicima koji se školuju prema prilagođenom programu.  Istaknuo je da su poseban problem uvećanja plaće za rad u posebnim razrednim odjelima pri redovitim školama i za rad u posebnim ustanovama za djecu s poteškoćama u razvoju, u kojima, kako je rekao, zaposlenici također očekuju bolje vrednovanje njihova rada.