Aktualno
StoryEditor

Presedan: Sin dužan majci isplatiti pola milijuna funti za ‘usluge roditeljstva‘

06. Siječanj 2018.

Slučajevi zlostavljanja i napuštanja starijih građana u Tajvanu su u porastu posljednjih godina, stoga su zakonodavci potaknuti tom činjenicom postrožili zakone kojima kažnjavaju potomke koji ne brinu o starijim članovima svoje obitelji. Međutim, slučaj koji se nedavno našao na tajvanskom vrhovnom sudu ostat će upamćen kao presedan. Naime, taj je sud odlučio kako je sin dužan svojoj majci isplatiti oko pola milijuna funti za usluge roditeljstva.

>>> Novčana ili zatvorska kazna čeka one koji se ne brinu o starijim članovima obitelji

Tajvanski stomatolog mora isplatiti majci oko 554.000 funti kao naknadu za troškove koje je imala za njegovo uzdržavanje i školovanje s obzirom da je prije dvadeset godina potpisao takav ugovor s njom. Vrhovni sud je potvrdio da je četrdesetjednogodišnji Chu Lo trebao pošivati ​​ugovor u kojem je majci obećao da će joj vratiti novac koji je tijekom godina njegova odrastanja potrošila, piše The Guardian. Tužiteljica Lo razvela se od supruga 1990. godine i odgojila sama dva sina. Zabrinuta da se nitko neće brinuo za nju kada ostari, Lo je potpisala ugovore sa sinovima nakon što su oboje navršili 20 godina, navodeći da joj moraju platiti 60 posto neto dobiti od svojih prihoda. Vrhovni sud donio je odluku kako je ugovor valjan jer je Chu bio odrasla osoba kada ga je potpisivao te da je kao stomatolog u mogućnosti majci vratiti novac.

>>> Finska suočena sa ‘zastrašujućim’ demografskim trendovima

Lo je optužila sinove da je ignoriraju nakon što su pronašli djevojke i počeli samostalno živjeti. Navodno je izjavila kako su joj djevojke oba sina poslale pismo putem odvjetnika tražeći od nje da ne ‘gnjavi‘ više sinove. Podnijela je tužbu prije osam godina kada su sinovi odbili poštovati ugovore. Stariji sin naposlijetku je popustio i isplatio majku kako bi riješio slučaj. No, mlađi sin je tvrdio da je ugovor nema ‘dobre namjere‘ jer se odgoj djeteta ne bi trebao mjeriti u financijskom smislu te se odlučio žaliti protiv majčine tužbe. Lo je išla sve do Vrhovnog suda nakon što su niži sudovi donijeli odluku u korist njezina sina i na koncu ‘izvojevala‘ pobjedu.

19. travanj 2024 19:41