Aktualno
StoryEditor

Preuzimanjem Perutnine Ptuj ukrajinski proizvođač agresivnije kreće i na hrvatsko tržište

20. Veljača 2019.

Domaća peradarska industrija može očekivati veći pritisak uvozom proizvoda iz Ukrajine na hrvatsko tržište nakon što je ukrajinska tvrtka MPH preuzela slovensku Perutninu Ptuj. To smatra Zvjezdana Blažić, vlasnica agencije Gea savjetovanje, koja podsjeća da je Perutnina vlasnik Pipo Čakovca.

Blažić napominje da je MPH veliki proizvođač pilećeg mesa kojem su, osim toga, u Ukrajini troškovi proizvodnje znatno niži nego u zemljama EU. Zbog jeftinije uvozne piletine iz Ukrajine, ali i Brazila, EU je podigla carine, no unatoč tome, kaže, pileće meso iz tih zemalja je cjenovno konkurentno EU proizvođačima.

MPH će ovom akvizicijom u Sloveniji nastojati još više osnažiti prisutnost na hrvatskom tržištu koristeći priliku koja im se pruža i kroz turističku potrošnju.

- Možemo u svakom slučaju očekivati veći konkurentski pritisak na cijene i domaće proizvođače, i to ne samo na veliku industriju, nego i na veliki broj malih i srednjih proizvođača. Domaći proizvođači će moći odgovoriti kvalitetom svojih proizvoda, snažnijim marketingom i brendiranjem domaćeg uzgoja i naročito korištenja non GMO stočne hrane kod uzgoja, kaže Blažić.

Za to postoji dobra osnova jer peradarska proizvodnja u Hrvatskoj je visoko industrijalizirana, veliki peradarski sustavi u proizvodnji mesa i jaja upotrebljavaju genetski potencijal peradi koji omogućava visoku proizvodnju, a ta  grana animalne proizvodnje je po proizvodnim uspjesima Hrvatsku svrstala u sam vrh peradarstva u Europi i svijetu. Osim toga, kaže, jedan od načina kako se oduprijeti rastućoj konkurenciji može biti i udruživanje proizvođača u proizvođačke organizacije. Što se pak tiče Pipo Čakovca, ta tvrtka nema vlastite farme i radi s kooperantima dugi niz godina. Upravo zbog toga Blažić smatra da bi promjena vlasnika Perutnine Ptuj mogla utjecati i na njih.

22. travanj 2024 10:49