Aktualno
StoryEditor

Prgomet: Iza kandidature Brune Esih stoji Karamarko

02. Travanj 2017.

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet rekao je u nedjelju kako će HDZ biti pobjednik lokalnih izbora istaknuvši da je kao ratnik, liječnik i znanstvenik vodio različite timove, a sada se želi brinuti za Zagreb.

Vjerujem u sebe i u HDZ

"HDZ će biti pobjednik ovih izbora. Vjerujem u  sebe, vjerujem u HDZ i naše birače. To su pokazali zadnji predsjednički i parlamentarni izbori", naglasio je Prgomet u emisiji HTV-a "Nedjeljom u 2".

Upitan o rezultatima anketa koje mu ne daju veliku šansu za pobjedu na zagrebačkog gradonačelnika, odgovorio je kako bi, da ankete ‘kroje‘ izborne rezultate , Hillary Clinton bila američka predsjednica, Velika Britanije bi bila u EU, a predsjednik Hrvatske bio bi Ivo Josipović.

>>>Lokalne izbore pratite na Lideru

Smatra da je politički integritet jedna od njegovih najvećih vrijednosti. Podsjetio je da je voljom članova stranke bio izabran za zamjenika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka temeljem svog političkog programa, a  kada je vidio da ne može ostvariti svoju politiku mogao je "staviti prst u uho i čekati svoje mjesto u Saboru". Umjesto toga izašao je iz stranke jer se nije mogao složiti s Karamarkovom politikom te naveo da je jasan politički integritet jedna od njegovih vrijednosti.

Na prigovore da nema nema iskustva u rukovođenju podsjetio je da je, uz ostalo, tijekom rata vodio sanitet za ljude koliko ih ima u gardijskoj brigadi, a potom i za područje koje je pokrivalo 30.000 ljudi. "Znam raditi s ljudima, znam voditi timove i donositi odluke", naglasio je..

Iza kandidature Esih stoji Tomislav Karamarko

Upitan o kandidaturi Brune Esih za zagrebačku gradonačelnicu rekao je kako je ona njegov protukandidat kao i svi drugi kandidati, poručivši kako iza njezine kandidature unutar HDZ-a stoji bivši predsjednik Karamarko i njegova politička platforma kojoj je prije dvije godine rekao jasno - ne. "Ta politička platforma se pokazala neuspješnom po HDZ i državu", istaknuo je.

Vezano uz podršku Bruni Esih člana Predsjedništa HDZ-a Zlatka Hasanbegovića, odgovorio je kako to nije problem za stranku, ali da bi stranačka kolegijalnost, kada je stranka izabrala svog kandidata, trebala postojati.

>>>Zagrebačka epizoda kandidatkinje Brune Esih

"Žao mi je što Hasanbegović nije pokazao tu hrabrost kada je njegova generacija odlazila ratovati, a naslikavao se s posuđenim braniteljskim kapama po sunčanoj obali", rekao je. Smatra da se tu pokušava nametnuti jedna paradigma domoljublja, a za razliku od nje ona druga, koja je bila praktički dokazana, je manje vrijedna. Prgomet nije želio komentirati upit hoće li Hasanbegović biti kažnjen zbog svog ponašanja rekavši da će o tome odlučiti stranačko Predsjedništvo.

Želim dječju bolnicu u Novom Zagrebu i Terme Zagreb

Prgomet je kao jednu od kapitalnih investicija za Grad Zagreb najavio gradnju dječje bolnice u Novom Zagrebu na području zagrebačkog Velesajma koji sada nije dovoljno iskorišten. Upozorio je i na sadašnje velike probleme za pacijente i struku u Dječjoj bolnici u Klaićevoj pri čemu nova dječja bolnica mora dobiti najbolje što danas hrvatska pedijatrija nudi. Prgomet je najavio i da je to projekt koji će biti usuglašen s Vladom i koji će biti proveden uz pomoć EU fondova. Poručio je i da Sveučilišna bolnica u Blatu, nažalost, nikada neće biti pretvorena u bolnicu jer infrastruktura građena za nju više ne odgovara bolničkim standardima. Tamo planirano konačno pokrenuti projekt Terme Zagreb, a preostali prostor iskoristiti ili za potrebe vlade ili druge institucije, dodao je. Prgomet je najavio i da će se založiti za gradnju dječjeg vrtića u Sv. Klari i mostova preko Save.

Na pitanje što bi promijenio u zagrebačkom proračunu upozorio je na problem nepovlačenja sredstava iz EU. Upozorio je i da Zagrebu u ovom trenutku stoji na raspolaganju 700 milijuna kuna što je deset posto proračuna. Najavio je i da će se založiti za smanjenje prireza i nameta malim poduzetnicima. "Do kraja mandata smanjit ćemo prireze na 15 posto", rekao je.

Upitan o zamjeniku predsjednika HDZ-a Milijanu Brkiću koji je prepisao velik dio svog diplomskog rada odgovorio je kako da on to napravi "ne bi imao dilema" oko toga kakva bi mu bila politička karijera, a ostalo, kaže, prepušta drugima.

Kad se tresao General Motors, Obama je reagirao   

Vezano uz probleme oko Agrokora rekao je podsjetio je i da je kada se tresao General Motors reagirao američki predsjednik Barack Obama, a reagirala bi i njemačka kancelarka Angela Merkel kada bi njemačke tvrtke imale problem. "Važno je da ljudi sačuvaju radna mjesta i da se sačuva veliki nacionalni koncern", rekao je.

Na pitanje kako komentira potpisivanje Deklaracije o zajedničkom jeziku, Prgomet je kazao da je hrvatski jezik službeni jezik EU, i točka.

19. travanj 2024 20:15