Aktualno
StoryEditor

Prihodi Adecca porasli na 6,1 milijardu eura, dobit pala na 170 milijuna dolara

10. Kolovoz 2018.

Najveća svjetska agencija za posredovanje pri zapošljavanju Adecco izvijestila je o blagom rastu prihoda u drugom tromjesečju zbog neizvjesnosti na ključnim europskim tržištima koja je potaknula potražnju za radnicima na određeno vrijeme.

Gospodarski rast u Europi usporio je u drugom tromjesečju, zakočivši zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme, naglašavaju u Adeccu, ukazujući i na niz drugih problema koji muče kompanije.

>>>Adeccu neto dobit pala 26 posto

- Puno je elemenata koji nisu bili povoljni za rast, poput izbora u Italiji, Brexita, neizvjesnosti u Kataloniji, štrajkova u Francuskoj, naglasio je izvršni direktor Adecca Alain Dehaze u priopćenju objavljenom u četvrtak.

- Ta je neizvjesnost - iako u vrlo ograničenom opsegu - poticala kompanije na pojačano fleksibilno zapošljavanje, tumači Dehaze.

Ulaganja u modernizaciju i restrukturiranje

Ukupni su prihodi švicarske tvrtke u drugom tromjesečju porasli jedan posto, na 6,1 milijardu eura. Neto dobit pala je 11 posto, na 170 milijuna dolara, budući da je tvrtka pojačala ulaganja u modernizaciju i restrukturiranje poslovanja.

Najsnažniji rast prihoda Adecco je zabilježio u Italiji, za 11 posto ako se isključe faktori poput valutnih tečajeva i broja radnih dana. Upravo je u Italiji neizvjesnost posebno izražena zbog izbora koji su u konačnici na vlast doveli populističku vladu, napominje agencija AFP. Rim je u međuvremenu već postrožio ograničenja za otpuštanje radnika.

>>>Dobit Deutsche Telekoma, vlasnika HT-a, smanjena 43 posto na 495 milijuna eura

U Francuskoj, Adeccoovom najvećem tržištu, prihodi su porasli osam posto zahvaljujući zapošljavanju radnika na određeno vrijeme, u prvom redu u proizvodnom, logističkom i automobilskom sektoru.

I u Francuskoj su na snazi zakoni o radu koji otežavaju smanjivanje broja zaposlenih u lošijim poslovnim razdobljima, što po tumačenju poslodavaca predstavlja kočnicu za zapošljavanje radnika na neodređeno vrijeme.

- Utjecaj štrajkova jasno se osjetio, no teško ga je izraziti u brojkama kada je u pitanju zapošljavanje, rekao je Dehaze.

>>>Dobit ruske banke VTB, suvlasnika Agrokora, u drugom kvartalu skočila 42 posto na 573 milijuna eura

Švicarska je kompanija snažan rast prihoda zabilježila i u Velikoj Britaniji i u Irskoj, za šest posto, djelomično zahvaljujući novim poslovima. Irska će najsnažnije osjetiti izlazak Velike Britanije iz EU u slučaju da London ne uspije pregovorima ishoditi lakši pristup jedinstvenom euruopskom tržištu.

U Španjolskoj i Portugalu Adeccovi su prihodi porasli pet posto, potpomognuti oporavkom španjolskog gospodarstva i neizvjesnošću izazvanom katalonskim pokretom za neovisnost.

U SAD-u su pak porasli tri posto, najsnažnije u tri godine, unatoč sve većim poteškoćama poslodavaca u pronalaženju radnika.

19. travanj 2024 15:49