22. listopad 2017.

Prihodi Metroa u zadnjem tromjesečju stagniraju

Njemački lanac trgovina Metro izvijestio je u petak da su mu prihodi u četvrtom fiskalnom tromjesečju stagnirali, zakočeni nepovoljnim valutnim tečajevima i sporijim rastom u odjelu veleprodaje u matičnoj Njemačkoj.

Ukupni su prihodi u četvrtom fiskalnom tromjesečju zaključno s rujnom ostali gotovo nepromijenjeni u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 9,2 milijarde eura. Ako se isključi utjecaj promjena valutnih tečajeva, uvećani su 1,6 posto.

>>>Slovenija: Radnici Mercatora slobodni za Sve svete, Božić i Novu godinu

Metro je u srpnju odvojio lance veletrgovina i hipermarkete Real od poslovanja s potrošačkom elektronikom koje je danas samostalna kompanija pod nazivom Ceconomy. Cilj je tog poteza bilo fokusiranje poslovanja i otvaranje prostora za nove potencijalne akvizicije.

- Novi METRO povećao je prihode u prvom nezavisnom tromjesečju", konstatirao je u poslovnom izvješću predsjedatelj upravnog odbora Olaf Koch. U četvrtom smo tromjesečju ostvarili značajan napredak, posebno u poslovanju s isporukom METRO Wholesalea i u Realovom internetskom poslovanju, ustvrdio je Koch.

>>>dm potvrdio vodeću poziciju na tržištu

U odjelu veleprodaje ukupni su prihodi uvećani 7,4 posto. Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, porasli su 2,5 posto. Pritom se ruski rubalj u posljednje vrijeme oporavio zahvaljujući rastu cijena nafte dok je turska lira oslabila pod pritiskom geopolitičkih napetosti.

Ako se isključe nove trgovine, prihodi su gotovo stagnirali budući da je njihov snažan rast u Turskoj neutralizirao blagi pad na matičnom njemačkom tržištu i smanjenje u Rusiji.

>>>Izloženost Agrokoru: Sokol Marić pokrenuo predstečajni postupak zbog duga od 142 miliijuna kuna

U odjelu Real hipermarketa ukupni su prihodi smanjeni jedan posto. Ako se isključe novootvorene trgovine, gotovo je stagnirao, poduprt uvođenjem internetske prodaje namirnica.

Veleprodajno poslovanje također širi svoje poslove dostave, sa skokom prodaje od gotovo četvrtine u financijskoj godini te 17 posto u četvrtom tromjesečju.

Metro će kompletno izvješće za fiskalnu godinu 2016/17. objaviti 13. prosinca, kada će također objaviti i prognozu za slijedeću financijsku godinu. Za fiskalnu godinu 2016/17 nije objavljena prognoza zbog odvajanja Ceconomyja.