20. srpanj 2018.

Prihodi Microsofta skočili više od 17 posto na 30 milijardi dolara, uglavnom zahvaljujući cloudu

Microsoft je u drugom tromjesečju ove godine ostvario prihode od 30 milijardi dolara, 17,5 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit skočila gotovo 10 posto, s 8,07 milijardi dolara na 8,87 milijardi dolara, što se ponajviše zahvaljuje poslovanju u ‘cloudu‘.

Snažan rast financijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom ‘cloud‘ poslovanju, koje uključuje platformu Azure, jer sve više kompanija odlučuje smanjiti svoje troškove za pohranu podataka, pa prihvaćaju softver temeljen na ‘cloudu‘, a svoje aplikacije prebacuju u podatkovne centre.

>>>Microsoft kupio GitHub za 7,5 milijardi dolara

Prihodi Microsofta od ‘cloud‘ poslovanja porasli su na godišnjoj razini za 23 posto, na 9,6 milijardi dolara. Pritom su prihodi samo od Azurea skočili za 89 posto, premda u tom području vlada velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

Rast Azurea doveo je Microsoft na drugo mjesto s udjelom od 16 posto na ‘cloud computing‘ tržištu, odmah iza Amazona koji drži oko 30 posto tog tržišta, objavila je nedavno analitička kuća Canalys.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se već dulje vrijeme preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporije, na ‘cloud‘ usluge i mobilne aplikacije.

>>>Microsoft jača tim u regiji Adriatic

Od 2014. godine, od kada je Nadella na čelu Microsofta, cijena dionice tog tehnološkog diva porasla je 180 posto.

U četvrtak je, nakon objave poslovnih rezultata, porasla daljnjih 4 posto, pa se tržišna vrijednost Microsofta učvrstila iznad razine od 800 milijardi dolara.

Prihodi Microsofta u području osobnog računarstva, koje uključuje softver Windows, konzole za igranje Xbox, online oglašavanje i uređaje Surface, u proteklom su tromjesečju porasli za 17 posto na godišnjoj razini, na 10,8 milijardi dolara.

>>>Microsoft, Adacta i EFZG: Praktičan CRM pilot projekt za bolja tehnička znanja i poziciju na tržištu rada

Prihodi tvrtke u odjelu za produktivnost i poslovne procese, koji uključuje Office 365, porasli su 31,1 posto, na 9,67 milijardi dolara.