Aktualno
StoryEditor

Prihodi ThyssenKruppa 10,1 milijardi eura, prilagođena dobit poskočila 40 posto

09. Veljača 2017.

Njemački gigant teške industrije i čelika ThyssenKrupp potvrdio je u četvrtak prognozu (.pdf) za cijelu godinu nakon što je prvo fiskalno tromjesečje ponovo zaključio s pozitivnim rezultatom zahvaljujući dobrim rezultatima poslovanja s liftovima i dijelovima za vozila.

Industrijski je div neto dobit od osam milijuna eura u razdoblju od listopada do prosinca ocijenio kao "dobar početak nove fiskalne godine". U istom razdoblju prethodne godine zabilježili su neto gubitak od 23 milijuna eura.

Prihodi su im porasli šest posto, na 10,1 milijardu eura u prvom fiskalnom tromjesečju, premašivši očekivanja analitičara.

Pozorno praćena prilagođena dobit prije poreza i kamata poskočila je 40 posto, na 329 milijuna eura.

Dobro odabrana strategija

Oporavak je ostvaren nakon što su u ThyssenKruppu prebacili fokus s tradicionalnog poslovanja proizvodnje čelika, prigušenog niskim cijenama, na proizvodnju industrijske robe i pružanje tehničkih usluga.

Netom objavljeni rezultati pokazuju da je strategija dobro odabrana, istaknuo je izvršni direktor Heinrich Hiesinger.

"Povećavamo udio proizvodnje kapitalnih dobara i pružanja usluga za poduzeća u našem ukupnom poslovanju. To će nam omogućiti ostvarivanje stabilnije zarade i profitabilnijeg rasta u budućnosti", kazao je Hiesinger u priopćenju.

Rezultate grupe poduprla je dobra izvedba odjela proizvodnje dizala, te automobilskih i kamionskih dijelova, koji su ostvarili rast po šest posto.

>>>Končar -Dizala i servis prodani njemačkom ThyssenKrupp Elevator Cenu

Hiesinger napominje da grupa također uočava "prve pozitivne učinke na dobit" od oporavka cijena čelika u posljednje vrijeme. U novoj 2017. godini očekuje se nastavak tog trenda.

U ThyssenKruppu potvrdili su procjene za fiskalnu godinu 2016.-2017., u kojoj predviđaju rast prilagođene dobiti prije poreza i kamata na oko 1,7 milijardi eura, dok bi se neto dobit trebala "zamjetno poboljšati".

06. svibanj 2024 10:56