Aktualno
StoryEditor

Prihodi Unilevera pali 5,2 posto pogonjeni nepovoljnim valutnim tečajevima

19. Travanj 2018.

Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever izvijestio je u četvrtak da su mu prihodi u prvom tromjesečju pali zbog nepovoljnih valutnih tečajeva, najavljujući ujedno otkup dionica u vrijednosti šest milijardi eura uoči prodaje poslovanja s namazima.

U razdoblju od siječnja do ožujka Unilever je zabilježio prihode od 12,6 milijardi eura, što je 5,2 posto manje no što su iznosili u istom razdoblju prošle godine. Ako se izuzme poslovanje s namazima, prihodi su im iznosili 11,9 milijardi eura, što je također 5,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

>>>Niske temperature spustile dobit Heinekena za 11 posto

Izvršni direktor Pol Polman izrazio je optimizam uoči prodaje poslovanja s margarinima i planiranog preseljenja londonskog sjedišta u Rotterdam.

- U prvom smo tromjesečju ponovo ostvarili dobre rezultate u sva tri dijela poslovanja zahvaljujući obujmu prodaje, ustvrdio je Polman, ističući 4,0-postotni rast na tržištima u nastajanju.

Za svibanj najavio je program otkupa dionica u vrijednosti šest milijardi eura kako bi se "ostvario očekivani prihod nakon oporezivanja od prodaje poslovanja s namazima. Povećavamo dividendu za osam posto, što odražava našu sigurnost u pogledu prognoze".

>>>Hermes zaobišao ‘maloprodajnu apokalipsu’, ostvario dobit od 1,2 milijarde eura

Iz Unilevera su u prosincu prošle godine najavili da su s američkom investicijskom kompanijom KKR sklopili sporazum o prodaji odjela namaza za 6,8 milijardi eura. Polman izjavljuje da se završetak transakcije očekuje "sredinom godine". Unileverov odjel  margarina uključuje brendove Ramu, Floru i Blue Band.

Kompanija je osnovana 1930. godine spajanjem nizozemskog proizvođača margarina Margarien Unieja i britanskog proizvođača sapuna Lever Brothersa. Njegov portfelj obuhvaća 400 brendova, uključujući namaz na bazi kvasca Marmite, čaj PG Tips, deterdžent Persil, juhe Knorr, proizvode za osobnu higijenu Dove i sladolede Magnum.

>>>Vlasniku brenda Zara internetska prodaja priskrbila solidan rast dobiti

Njihovo se poslovanje dosada baziralo na dvojnoj strukturi a dionice su im bile izlistane na burzama u Londonu, Amsterdamu i New Yorku. Prošlog su mjeseca najavili da će im sjedište ubuduće biti u Nizozemskoj.

Trenutno zapošljavaju nekih 169 tisuća radnika u zemljama širom svijeta a ističu da promjena poslovne strukture neće utjecati na 7.300 njihovih radnika u Velikoj Britaniji ni na njih 3.100 u Nizozemskoj.

19. travanj 2024 06:33