Korona i biznis
25. travanj 2018.

Prihodi Vipneta porasli na 103 milijuna eura

Telekom Vipnet u prvom tromjesečju ove godine ostvario je 103,1 milijun eura prihoda ili 2,4 posto više nego u istom razdoblju 2017., što je utjecalo i na porast EBITDA-e za 15,8 posto, na 25,7 milijuna eura, doznaje se iz Vipneta.

- U prvom tromjesečju ove godine zabilježili smo snažnu operativnu učinkovitost zahvaljujući širenju optičke mreže, odnosno intenzivnom razvoju i mobilne i fiksne mreže, Ukupno smo u tom razdoblju investirali 13,8 milijuna eura, ističu iz Vipneta, čiji su konsolidirani financijski rezultati objavljeni u Beču u sklopu rezultata Telekom Austria Grupe.

>>>Investicije u nove tehnologije i optiku donijele Vipnetu 434,9 milijuna eura prihoda u 2017.

U mobilnom segmentu ostvarili su, kako kažu, pozitivan rezultat, s porastom ukupnog broja korisnika za 2,9 posto, na 1,76 milijuna, kao i s 13-postotnim porastom broja pretplatnika, dok su u prepaidu zabilježili pad od 7,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2017.

- Prosječan prihod po korisniku-ARPU iznosio je 11,2 eura, što je 0,8 posto manje nego u prvom kvartalu 2017., a zbog nižih prihoda od interkonekcije. Kombinacijom fiksnih i mobilnih tehnologija i uz Homebox usluge, u sve dijelove Hrvatske doveli smo i velike brzine širokopojasnog interneta, slijedom čega vidimo i povećanje od 35,5 posto u kategoriji mobilnog broadbanda, ističu iz te tvrtke.

>>>Telekomi različito o programu NPBBI – Vipnet za, HT protiv

U fiksnom segmentu u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježili su rast prihoda od 7,9 posto, ali i pad broja kućanstava koja koriste fiksne komunikacijske i TV usluge, za 3,3 posto, na 295 tisuća, dok je broj fiksnih širokopojasnih linija smanjen za 2,3 posto, a broj korisnika fiksne telefonije za 4,4 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine.

Kombinacijom kabelske, IPTV i satelitske televizije zabilježili su porast broja korisnika od 3,8 posto.

>>>Suradnja Vipneta i japanskog Anritsua u primjeni big data analitike

Povodom tih rezultata predsjednik Uprave Vipneta Jiří Dvorjančanski naglasio je da je njihova strategija konvergencije pokazuje snažan napredak zahvaljujući investicijama u najveću optičku mrežu u Hrvatskoj.

- Vipnet mrežom baziranom na optici pokriva više od 470 tisuća kućanstava i uložit će u ovoj godini u izgradnju 50 posto optičke mreže u Hrvatskoj. Počeli smo snažni razvoj 5G tehnologije, demonstrirajući 5G funkcionalnosti koje su već u Vipnetovoj mobilnoj mreži, poručuje Dvorjančanski.