10. rujan 2018.

Prijevoznici bilježe 12 posto rasta robe prevezene željeznicom

Na tržištu prijevoza robe željeznicom u Republici Hrvatskoj u drugom tromjesečju poslovno je bilo aktivno šest teretnih željezničkih prijevoznika. Teretni prijevoznici bilježe stalno povećanje količine prevezene robe, koja je za promatrano razdoblje viša za 12 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. i 19 posto viša u odnosu na prethodno tromjesečje, objavio je HAKOM.

>>>Butković: Razvoj željezničke infrastrukture primarna je zadaća Vlade

Iako se u drugom tromjesečju uočava lagani pad ukupnih tonskih kilometara od 1,2 posto, novi teretni prijevoznici i dalje bilježe rast pa su tako ostvarili 44 posto više tonskih kilometara, u odnosu na isto razdoblje 2017. Vlak kilometri ostali su na razini drugog tromjesečja 2017., ali su se u odnosu na prvo tromjesečje 2018., povećali za 3 posto.

>>>Revizori: Europska mreža željeznica velikih brzina neće se ostvariti

Putnički prijevoznik i dalje bilježi lagani rast od 3 posto u broju prevezenih putnika, u odnosu na isto tromjesečje 2017. godine i 1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Kada se putnički prijevoz promatra kroz ostvarene putničke kilometre, oni su viši za 1 posto u usporedbi s istim periodom prošle godine i 8 posto viši u odnosu na prethodno tromjesečje.