Aktualno
StoryEditor

Prijevoznicima će novi Zakon o trošarinama donijeti 300 milijuna kuna uštede

22. Studeni 2018.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade RH usvojen je novi Zakon o trošarinama kojim je prijevoznicima putem instituta povrata trošarina za koje se HUP zalagao još od 2013. godine ušteđeno 300 milijuna kuna. Procjenjuje se da je mjera „teška“ 240 milijuna teretnom prijevozu (30.000 vozila) i 60 milijuna putničkom prijevozu (5.000 vozila).

>>>U javnoj raspravi trošarine na cigarete i porez na vozila

- Pohvaljujemo ovaj potez Vlade RH koja je saslušala prijedloge HUP-a te pokazala razumijevanje za ovu tematiku i donijela odluku o rasterećenju cestovnih prijevoznika, koje će u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na poslodavce iz sektora prometa u Republici Hrvatskoj. Ovaj potez Vlade pravi je primjer pravilnog rješavanja problematike opterećenja gospodarstva, kazala je Ana Falak, direktorica HUP- Udruge prometa.

Tema trošarina prema Ministarstvu financija iznesena je još 2013. godine prijedlogom HUP- Udruge prometa da se u Republici Hrvatskoj uvede institut povrata trošarina na dizelsko gorivo sukladno praksi brojnih država članica Europske unije, a u cilju izjednačavanja konkurentskih pozicija domaćih prijevoznika s prijevoznicima iz drugih država.

- Institut povrata trošarina inicijalni je prijedlog HUP-a koji je značajan za sve cestovne prijevoznike zbog jedinstvenog tržišta na kojem su konkurenti, ali i stranih prijevoznika koji posluju na teritoriju Republike Hrvatske, nerijetko po povoljnijim uvjetima nego domaći, hrvatski prijevoznici. Pravom na povrat trošarine domaće se prijevoznike stavlja u povoljniji položaj nego je do sada bio slučaj gdje su prijevoznici iz pograničnih područja (npr. Slovenija) imali pravo na povrat trošarine na dizelsko gorivo i stopu poreza na prijevoz putnika od 9,5% dok hrvatski prijevoznici isto pravo nisu imali, a stopa poreza je 25%, dodaje Falak.

>>>Cijene goriva: Milanović trošarine dizao, Mariću se ne žuri sa spuštanjem

Iznos povrata na 1.000 litara bit će negdje oko 80 eura tj. oko 600-tinjak kuna. Mjera je osim prijevoznika značajna i za naftne kompanije jer očekuju povećanu nabavu goriva u Hrvatskoj. Povrat trošarine moći će dobiti svi prijevoznici (strani i domaći) koji gorivo nabavljaju u Republici Hrvatskoj.

16. travanj 2024 17:29