Aktualno
StoryEditor

Primjenom novog Zakona o javnoj nabavi poduzetnicima će se uštedjeti 42 milijuna kuna godišnje

07. Veljača 2017.

- Novi Zakon orijentiran je na to da u sustav javne nabave privuče što veći broj gospodarskih subjekata. Primjenom novog Zakona o javnoj nabavi uštedjet će se poduzetnicima 42 milijuna kuna godišnje. Najveći dio tog kolača otpada na uvedenu novinu Europske jedinstvene dokumentacije, standardnog obrasca kojem je cilj smanjiti administrativno opterećenje gospodarskim subjektima koji sudjeluju u postupku javne nabave - istaknuo je Ivan Palčić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavljajući na Liderovoj konferenciji o javnoj nabavi ključne novine novog Zakona o javnoj nabavi, donesenog krajem 2016. godine.

>>>Započela Liderova konferencija o javnoj nabavi

Pojasnio je kako gospodarski subjekti u ponudi ili zahtjevu za sudjelovanje u javnoj nabavu na ESPD obrascu daju izjavu da zadovoljavaju sve tražene uvjete kao i da ne postoje razlozi za postupak isključenja iz postupka javne nabave, umjesto niza potvrda i drugih dokumenata kojima su se ranije utvrđivali kriteriji za odabir i dokazivalo da nema razlog za isključenje iz postupka javne nabave.

Govoreći o najvažnijoj izmjeni novog Zakona, prema kojoj ekonomski najpovoljnija ponuda postaje jedini kriterij za odabir u postupku javne nabave umjesto najniže cijene, Palčić je istaknuo da će cijena i dalje biti kriterij, ali važnost cijene ne smije prelaziti 90 % dok barem 10 % moraju biti kvalitativni kriteriji.

Aleksandar Tešić

20. travanj 2024 10:27